Het begon met een droom over een energieneutraal huis, het eindigde in het energiecafé Mook en Middelaar. In 2015 bouwde Paul Meindersma een eigen nul-op-de-meter-huis: een huis dat op jaarbasis evenveel energie verbruikt als dat er op duurzame manier wordt opgewekt.
Hij merkte dat er meer interesse voor was. Dat er meer mensen zijn die hun eigen huis graag willen verduurzamen. Het probleem? Zij weten niet hoe dit werkt of waar zij moeten beginnen. Met dit idee in het achterhoofd deed Paul met twee dorpsgenoten in 2017 mee aan een projectenwedstrijd in Molenhoek. Ze wonnen. Dit betekende het begin van het energiecafé in Molenhoek.
Een groen café
Duurzaamheid is een thema dat ademt, dat leeft. Dat wordt gemerkt. Maar het is ook een thema dat soms lastig te bevatten is. Een eerste, belangrijke, stap in het proces is bewustwording. Inwoners laten inzien dat de nood hoog is en dat het verduurzamen van je eigen huis niet per se moeilijk hoeft te zijn. Het energiecafé informeert inwoners over alle mogelijkheden. In informatiebijeenkomsten komen alle onderwerpen aan bod, zoals hoe je je huis kunt isoleren of waar je moet beginnen als je zonnepanelen op je dak wilt. Kennis uitwisselen, onder het genot van een drankje.
Maar daar stopt het werk van het energiecafé niet. Nog lang niet. Ze gaan verder dan bewustwording: ze gaan over tot ontzorgen. Het voorwerk doen, een leverancierselectie, een actie opzetten, korting regelen. Ervoor zorgen dat mensen kunnen instappen en spijtvrije beslissingen maken. Inwoners mogen vertrouwen op het energiecafé. Ze maken de stap tot actie kleiner, toegankelijker en overzichtelijker.
Paul: ‘Tijdens de informatiebijeenkomsten besteden we het eerste deel aan het vergaren van informatie. We vertellen iets over een manier van opwekken of besparen. Daarna koppelen we er een actie aan. Een leverancier of expert komt langs en we maken het onderwerp tastbaar. Veel mensen beseffen, bijvoorbeeld, niet hoeveel warmte je kwijtraakt door je ramen. Het besef dat het isoleren van je huis een enorme besparing is, is er nog niet voldoende. Wij helpen bij dit besef. En bij het maken van spijtvrije beslissingen’.
Iedereen doet mee
Een groots onderwerp, verdient een groter publiek. Wat begon in Molenhoek wordt nu uitgebreid naar de hele gemeente Mook en Middelaar. In samenwerking met de gemeente gaat het energiecafé zich richten op alle dorpskernen: Mook, Molenhoek, Middelaar, Plasmolen en De Bisselt. Paul: ‘Het is een uitdaging om de hele gemeente te bereiken, maar wel een mooie uitdaging. Wij vinden het belangrijk dat er een stem is vanuit de bewoners. We willen een voeling met hen behouden. Daarom niet vijf verschillende initiatieven, maar één die zich er voor de hele gemeente mee bezighoudt.’
Zo veel mogelijk mensen helpen bij het maken van een eerste stap in de groene richting. Het energiecafé Mook en Middelaar helpt, ontzorgt, adviseert en doet het voorwerk. Ze maken het jou zo makkelijk mogelijk. Nieuwsgierig geworden? Meedoen? Neem een kijkje op de website van het: Energiecafé.
Sinds 15 januari 2020 is het Energiecafé een van de initiatieven van de stichting Duurzaam Mook en Middelaar.
Foto: Het Energiecafé kernteam (van links naar rechts): Barny Versteegen, Tolé Hoep, Paul Meindersma, Ronald ter Horst. Kirsten van Noord heeft ons inmiddels verlaten, Stef Mientki is toegetreden.