Gelders Energieakkoord lanceert Gelderse ZonneWIJzer

Op 24 september is op het provinciehuis in Arnhem de Gelderse ZonneWijzer gepresenteerd. De ZonneWIJzer is een initiatief van de tafel Ruimte van het Gelders Energieakkoord (GEA) en geeft antwoord op de vraag: “hoe ontwikkel je een zonneveld dat past bij de kwaliteiten van Gelderland? Waar moet je naar kijken of op letten?”

Wat is de ZonneWIJzer?

De ZonneWIJzer is speciaal voor de Gelderse situatie geschreven. Het staat vol tips en aanbevelingen die helpen om een zonneveld goed in te passen in de ruimte. Dat wil zeggen: een zonneveld waarin techniek, natuur en landschap samenkomen.

Stakeholders

Bij de ontwikkeling van een zonneveld zijn veel partijen betrokken, zoals de grondeigenaar, de leverancier, de gemeente en omwonenden. De ZonneWIJzer geeft deze partijen handvatten om samen tot een goed ontwerp te komen. Ook schetst de ZonneWIJzer een beknopt beeld van de processen, procedures en financiën die komen kijken bij de aanleg van een zonneveld.

Bouwsteen voor dialoog

De ZonneWIJzer draagt bij aan een gedeeld kennisniveau en levert bouwstenen voor dialoog. Dit kan betrekking hebben op een initiatief voor een zonneveld op een plek in Gelderland. Ook is het een handig instrument bij de ontwikkeling van de Regionale Energiestrategieën (RES) die op dit moment voor zes Gelderse regio’s worden opgesteld. Burgers Geven Energie vertegenwoordigt lokale energiecoöperaties in dit proces.

De ZonneWIJzer is tot stand gekomen in samenwerking met KuperCompagnons, Urban Synergy, ECN part of TNO en HetLab.

De ZonneWIJzer inzien? Klik hier om naar de website te gaan.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *