Elly Jaspers blijft strijden voor Wind in Wijchen

Elly Jaspers is een ondernemer met een groot hart voor duurzaamheid. Samen met vier anderen zette ze het initiatief ‘Wind in Wijchen’ op. Ondanks een moeizame samenwerking met de gemeente, hoopt Jaspers toch op de komst van windmolens aan de rand van het dorp. Het kan haar niet snel genoeg gaan. “Om in 2040 klimaatneutraal te zijn moet je nú al dingen doen.”

Jaspers woont al zes jaar klimaatneutraal. Dankzij 62 zonnepanelen en een warmtepomp kan haar huis, afgesloten van het gas, volledig zichzelf voorzien van stroom en warmte. Sinds vijf jaar zet ze zich naast haar privé-huishouding ook als ondernemer in voor een duurzame transitie in haar dorp Wijchen. Als een van de vijf leden van wind in Wijchen maakt ze zich hard voor het plaatsen van twee windmolens aan de grens met Beuningen: “Het doel van Wind in Wijchen is gemeente Wijchen helpen om hun doelstelling te realiseren om in 2040 klimaatneutraal te zijn.” Het schiet echter nog niet echt op: “Ze zijn heel ambitieus in hun doelstelling, dat vind ik stoer. Maar als je stoere praat hebt, dan moet je ook stoer doen. Dan moet je ook zeggen we gaan ervoor. En die houding heb ik nog niet opgemerkt in Wijchen.”

Gedragscode

Wind in Wijchen is intussen al vijf jaar bezig, maar er is volgens Jaspers veel te weinig gebeurd. “We hebben heel veel gepraat, maar er is weinig tot niks gerealiseerd. In Wijchen wordt nu maar 3% van de energie duurzaam opgewekt.” De reden dat het proces langzaam verloopt is de door de gemeente Wijchen opgestelde gedragscode voor het plaatsen van windmolens. Jaspers: “Wijchen heeft een groot podium gegeven aan leefbaarheidsgroepen die de belangen van omwonenden moet vertegenwoordigen. Die hebben uiteindelijk twee en half jaar geleden met elkaar een gedragscode op papier gezet. Die maakt het voor de komende jaren onmogelijk om windmolens te realiseren in Wijchen. De gedragscode zal zo spoedig mogelijk moeten worden geëvalueerd én verruimd, anders komen er in Wijchen géén windmolens.”

Sinds vorige week zit er weer wat schot in de zaak. Na een gesprek met de wethouder van Wijchen ziet Elly Jaspers weer wat licht: “Op een gegeven moment kwam de wethouder met de uitspraak ‘we hebben windmolens in Wijchen nodig’. Nou dan zit ik hier op de goede plek. Dan hebben we hetzelfde uitgangspunt.” Al mag het tempo van Jaspers wel wat hoger liggen: “Om in 2040 klimaatneutraal te zijn moet je nú in actie komen.”

Positieve mensen mobiliseren

Het geldpotje van de initiatiefnemers van Wind in Wijchen is intussen op, maar wordt waarschijnlijk deze maand weer aangevuld. “We moeten er wel met z’n allen weer geld in storten. Want zonder geld kunnen we geen flyer maken, kunnen we geen advertenties zetten, en die dingen zijn nodig om ons project onder de aandacht te brengen. Het geld is niet weggegooid. We zijn nu waar we zijn door hetgeen wat we hebben gedaan.”

De volgende fase is om niet alleen de klachten van de leefbaarheidsgroepen te bespreken, maar juist óók om de mensen die positief tegen het project aankijken te mobiliseren. Jaspers hoopt dat dat er minstens duizend zullen zijn: “We willen er een Wijchens project van maken. Dat was ons idee. Van, voor en door de Wijchenaren. Dan hebben we natuurlijk de bank en nog wat andere dingen nodig. Maar de Wijchenaren mogen meedoen. Dat was juist de bedoeling.”

Grote rol ondernemers

Jaspers ziet een grote rol voor ondernemers zoals zij als het gaat om het vraagstuk duurzaamheid. “Hopelijk kunnen we het probleem van de fossiele brandstoffen met elkaar oplossen. Heel veel slimme mensen zullen daar een bijdrage aan moeten leveren. Het zijn toch de ondernemers die daarin doorpakken. Die er geld in stoppen, die er vertrouwen in hebben, en die uiteindelijk met een heel mooi vernieuwend innovatief product komen.”

Tekst en foto: Sofie Willemsen

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *