Eerste energieproject Druten van start

Gebiedscoöperatie Vitaal Druten werd een jaar geleden opgericht om grootschalige duurzame energie in de gemeente op te wekken. Inwoners van Druten kunnen lid worden van de coöperatie en zo mee profiteren van de opbrengsten. Het eerste project, Zonneweide Larendeel staat op punt van beginnen. Dinsdag 8 december is een online bijeenkomst, waar de initiatiefnemers meer vertellen over het plan.

Gemeente Druten heeft het plan voor Zonneweide Larendeel bij Afferden eerder dit jaar uit negen ingediende projectaanvragen gekozen als kansrijk initiatief. Ook het plan voor Zonneweide Zevent, waar Vitaal Druten tevens in deelneemt, hoort bij de initiatieven die van de gemeente verder mogen worden ontwikkeld.

Meedenken

Voordat een vergunning wordt aangevraagd, wil coöperatie Vitaal Druten bewoners en leden betrekken bij de invulling van het plan Larendeel. De coöperatie is benieuwd naar de mening en ideeën over de inrichting van het gebied, zodat het zo goed mogelijk in de landelijke omgeving past. Het draagvlak onder de bewoners is in de visie van Vitaal Druten cruciaal voor het slagen van haar duurzaamheidsprojecten.

50% Eigenaarschap voor Vitaal Druten

De bedoeling is dat vijftig procent van het eigendom van Zonneweide Larendeel in handen komt van de coöperatie. De andere vijftig procent is voor lokale ondernemers en Green Trust. Zo kunnen leden financieel en qua zeggenschap participeren. Een deel van de opbrengsten uit de zonneweide komt in een Zonneweidefonds. Hieruit kunnen mooie lokale doelen worden gerealiseerd. Denk aan het ondersteunen van verenigingen en voorzieningen in de dorpen.

Online voorlichting voor bewoners

Wil je meer weten over Zonneweide Larendeel of meedenken over de landschappelijke inpassing? Meld je dan aan voor de online voorlichtingsavond op 8 december a.s. De bijeenkomst vindt plaats via Zoom van 19.30 tot ongeveer 20.30. Je kunt je hier aanmelden.

2 Reacties

 1. Peter Diebels schreef:

  Ik wil me graag aanmelden voor de visiegroep die wordt opgestart op 15 december 2020 over het te aanleggen van het zonnepark Larendeel in Druten.

  Hopelijk kunt u mij informeren dat ik dit via deze weg kan doen? Of moet ik mij op een ander manier aanmelden om hier aan mee kunnen doen?

  Alvast bedankt voor uw medewerking.

  Met vriendelijke groeten,
  Peter Diebels

 2. Burgers Geven Energie schreef:

  Beste Peter, we geven je naam en mailadres door aan de projectleider. Je krijgt bericht van haar.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *