Duurzame energie voor Druten met zonneweide Larendeel

‘Klimaatverandering is één van de grote vraagstukken waar we allemaal tegenaan lopen’. Woorden van Peter Schoch, projectmanager bij Green Trust. Peter ziet zijn geliefde bergen smelten en zet zich mede daarom in voor opwekking van groene energie.

Nu hebben ze bij Green Trust de perfecte locatie gevonden voor een nieuw zonnepark: een grasweide in de Waalkom van gemeente Druten. Druten wil in 2040 energie-neutraal zijn: dit park is een mooie stap in de juiste richting.

Een zonneweide met respect voor de omgeving

We verplaatsen ons naar gemeente Druten: naar de Maas en Waal weg ter hoogte van Afferden, om precies te zijn. Nu nog een grasweide, straks zonneweide Larendeel. Peter: ’Het is een toekomstbestendige plek. Nu is er draagvlak voor een zonneweide, maar – als hier in de toekomst ook draagvlak voor is – is het ook mogelijk om hier met windmolens energie op te wekken. Daarbij heeft de grond geen belangrijke ecologische, recreatieve of landschappelijke kwaliteiten’. Eén van de eisen van de lokale gebiedscoöperatie, gebiedscoöperatie Vitaal Druten, is dat het park de huidige landbouwstructuren niet teveel doorsnijdt. Door de ligging langs de Maas en Waal weg heb je daar relatief weinig last van. Een logische plek dus, waar met respect voor de omgeving een zonneweide kan worden gerealiseerd.

Groene stroom voor 10.000 huishoudens in Druten

Waar straks de zonneweide is te vinden, grazen op dit moment nog koeien op een stuk weidegrond. De eigenaar van de grond, melk veehouder Marc Verbruggen, is initiatiefnemer en samenwerkingspartner van het project. ‘Dat is het leuke aan dit project’ Aldus Peter. ’75% van het project is in handen van lokale ondernemers en gebiedscoöperatie Vitaal Druten’. Ook de stroom die wordt opgewerkt gaat naar de Gemeente Druten. Zonneweide Larendeel zal uiteindelijk elektriciteit leveren voor 10.064 huishoudens.

Natuur en zonnepanelen kunnen gecombineerd gaan worden bij zonneweide Larendeel © Foto: Evelyn Simak

Zonnepark met natuur

De zonneweide wordt op een landschappelijke manier ingepast in haar omgeving. Het is de bedoeling dat de omgeving zo min mogelijk zicht heeft op het park. Ook wordt de openheid van het gebied gerespecteerd, komen er planten en diersoorten die goed in dit gebied kunnen leven en wordt er langs de sloot een ecologische oever gerealiseerd. Lokale schaapskuddes blijven in het gebied grazen. Voor ieder wat wils.

Naast werken met de omgeving, is werken met de burgers ook erg belangrijk. Peter: ’We willen – onder leiding van een ecoloog en landschapsarchitect – het dialoog aangaan met inwoners. We zijn benieuwd naar hun input. Hoe meer we mensen meenemen in het proces, hoe beter zij inzien wat dit project oplevert. Het is enorm waardevol om burgers te betrekken en te laten meedenken aan oplossingen’.

Geen standaard zonnepark dus. Een zonneweide, deze keer. Met respect voor het landschap en de Waalkom. Meer weten over dit project? Neem een kijkje op https://www.zonneweidelarendeel.nl

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *