Debat: Energietransitie en de rol van burgers

Vrijwel onder de molens van Windpark Nijmegen-Betuwe vindt vrijdag 15 juni a.s. een lezing en debat plaats over de toekomst van de energietransitie en de rol van burgers. Het is de start van het 2-daagse energiefestival Blowlands. Ben je erbij?

Het debat en de lezing worden georganiseerd door Burgers Geven Energie en de Radboud Universiteit (sectie Geografie, Planologie en Milieu). Iedereen met belangstelling voor de energietransitie en de rol van burgers is welkom. Deelname is gratis. Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Programma


Lezing Arne Jungjohann: Energy Democracy, 11.00-12.00 uur

Duitsland loopt voorop als het gaat om het stimuleren van hernieuwbare energie. Niet de grote multinationals maar Duitse burgers spelen een voortrekkersrol in de overgang naar een nieuw energiesysteem. Een ‘energiedemocratie’ is de enige werkelijk duurzame basis van de omslag naar hernieuwbaar, stellen auteurs Arne Jungjohann en Craig Morris. Wat kunnen wij in Nederland leren van de ervaringen van ons buurland? Luister naar het inspirerende verhaal van Arne Jungjohan, co-auteur van de bestseller Energy Democracy (Engelstalig).

Biologische Lunch, 12.00-13.30 uur
met mogelijkheid voor een (virtuele) rondleiding over het windpark.

Debat Energietransitie en de rol van burgers, 13.30-15.30 uur
Door de klimaatverandering, de aardbevingen in Groningen en onder druk van Europa en het  internationale Klimaatakkoord, lijkt de energietransitie in Nederland eindelijk op stoom te komen. In dit debat zoeken we naar de rol van burgers in de energietransitie:
– Welke strategieën zijn er in Nederland als het gaat om lokale, decentrale energievoorziening?
– Kan de burgerbeweging werkelijk een rol van betekenis spelen in de energietransitie? Hoe kunnen we dit stimuleren?
– Wat is er voor nodig om de energietransitie – bottom up, met burgers en lokale bedrijven – te faciliteren?

Journaliste Annemieke Schakelaar (Omroep Gelderland) gaat met ons op zoek naar antwoorden.In de arena ontvangt ze Pieter Boot (Planbureau voor de Leefomgeving) en Foppe de Haan (landelijk energie-adviseur en voormalig secretaris Energieakkoord), Joop Oude Lohuis (Directeur Energieprogramma Utrecht), Arien Scholtens (Vereniging Energiecoöperaties Gelderland en voorzitter DeA). Pieter van der Ploeg (Gelders Energie Akkoord), Robert Jan Schoonenboom (Ministerie van EZK) en Peter Drenth, de nieuwe Gelderse Gedeputeerde voor energietransitie.

Wetenschappers, politici, beleidsmakers, bedrijfsleven en burgers: iedereen met belangstelling voor de energietransitie en de rol van burgers is welkom om mee te praten.

Tekenaar Bas Kohler en cabaretier Frank van Pamelen geven tussendoor hun eigen kijk op de zaak.

Spetterende lancering Burgers Geven Energie en de Energietafel, 15.30 uur
Burgers Geven Energie is een nieuw platform, waar iedereen in de regio Arnhem-Nijmegen terecht kan om kennis en ervaringen uit te wisselen op het gebied van energietransitie. Een plek –on- en offline – waar je burgers treft met inspirerende verhalen; mensen die zich inzetten om samen lokale duurzame energieprojecten van de grond te krijgen. De Energietafel is een innovatief spel van Burgers Geven Energie, waarmee je spelenderwijs het effect van duurzame energiebronnen in je omgeving ontdekt.

Borrel, 15.45 uur
Neem een voorproefje van Oersoep’s Different Shades of Green. Maak een virtuele rondleiding door een windmolen en speel mee met de Energietafel.

Energiefestival Blowlands, vrijdag 15 en zaterdag 16 juni
Het debat en de lezing maken deel uit van het 2-daags Energiefestival Blowlands. Het energiefestival is voor iedereen die wil kennismaken met lokale duurzame energie en zelf in actie wil komen. Het programma vind je hier.

Informatie en aanmelden
Deelname aan debat en lezing zijn gratis. Het aantal plaatsen is beperkt. Bij overinschrijving krijgen genodigden voorrang. Je krijgt uiterlijk 8 juni een bevestiging van je inschrijving. Het is helaas niet meer mogelijk om je voor de  lunch in te schrijven.

Het evenement heeft reeds plaatsgevonden, de aanmelding is gesloten.