Nederlandse energiebedrijven lijken aan overname nauwelijks te kunnen ontkomen. Eind vorig jaar was er opnieuw overname-nieuws.
In november werd bekend dat Essent het onafhankelijke, groene energiebedrijf Van de Bron overneemt. Essent is onderdeel van het Duitse RWE, een van de grootste energieproducenten van Europa en vooral bekend van de kolencentrales. Rond dezelfde tijd werd de overname van het Rotterdamse Eneco door het Japanse Mitsubishi wereldkundig.
Energie opbrengsten naar buitenlandse aandeelhouders
Het model van energiebedrijven is meestal gebaseerd op winst en volume maken. Zolang dit zo blijft is de overnamedans moeilijk te ontspringen. Al met al verdwijnt de winst van de drie grote energieleveranciers in Nederland, Essent, Eneco en Vattenfall, intussen rechtstreeks naar buitenlandse aandeelhouders. Onze energie als een ver-van-mijn-bed-show op de internationale markt.
Energieprojecten zonder zeggenschap
Om klimaatdoelen te halen is juist geen afstand, maar betrokkenheid nodig. Er zijn radicale veranderingen in ons landschap gepland. In de regio Arnhem-Nijmegen gaat het om tientallen windmolens en honderden hectaren met zonnepanelen. Dit heeft impact op ons allemaal. De komst van nieuwe energieprojecten roept nu al veel weerstand op. Zolang omwonenden geen zeggenschap hebben en de winst van projecten naar het buitenland verdwijnt, geven zij hun landschap niet zomaar op. Zonder draagvlak van inwoners loopt de weg naar nieuwe energie uiteindelijk dood.

Als burgers geen zeggenschap krijgen, kunnen grote energieprojecten het landschap overnemen, zoals hier in Duitsland.
Een nieuw model
De samenleving lijkt nog niet klaar voor grote veranderingen in het landschap. Maar we kunnen niet blijven wachten. Wiek-II vindt dat het daarom anders moet dan anders. We vinden de tijd rijp voor een nieuw model.
De energietransitie biedt kansen. Kansen voor inwoners om in onze eigen regio zelf energie op te wekken. Door lokaal eigendom te realiseren blijven de opbrengsten bij onszelf. Met een eigen energievoorziening kunnen we zorgen dat we altijd over voldoende energie beschikken. Als bewoners van de regio zijn we onafhankelijk en zelfvoorzienend. We hoeven onze energie niet te laten bepalen door de (buitenlandse) markt, zoals nu wel gebeurt.
Eigen energie zonder winstoogmerk
Wiek-II heeft een droom. We bouwen aan een regionale energievoorziening, die van onszelf is, zonder winstoogmerk. Een nieuwe NUTS. Energie hebben we nu eenmaal elke dag nodig. We kunnen maar beter zorgen dat we er iets over te zeggen hebben.
Duurzame energie van eigen bodem
Een kleinschalig bedrijf als Van de Bron wist op eigen houtje 200.000 klanten aan zich te binden. Dat is niet voor niets. Van de Bron biedt duurzame energie van eigen bodem aan. Als mensen weten waar hun energie vandaan komt zorgt dit voor meer betrokkenheid. Ze roepen boe tegen de energiereuzen. Het goede nieuws is dat door de recente overnames nieuwe kansen voor pioniers ontstaan. Kansen om het anders te doen. Wiek-II zet zich hiervoor in. Voor ons is een nieuwe energie-NUTS, in handen van inwoners, meer dan een stip aan de horizon.
Pim de Ridder
Wiek-II

Burgers van coƶperatie Energierijck uit Berg en Dal produceren zelf al duurzame energie met verschillende zonnedaken.