Bouw Zonnepark Overbetuwe in zicht

De Utrechtse ontwikkelaar Sunvest werkt aan een groot zonnepark op een strook grond tussen de A15 en de Betuweroute in gemeente Overbetuwe. Sunvest heeft lang moeten wachten op een aansluiting op het stroomnet, maar nu is het bijna zover. De verwachting is dat de bouw van het zonnepark nog dit jaar kan starten.

De strook grond waarop Zonnepark Overbetuwe is gepland is zo’n acht kilometer lang en loopt van knooppunt Valburg tot knooppunt Ressen. Het zonnepark gaat jaarlijks zo’n 75 GWh aan stroom opwekken, voldoende voor 25.000 huishoudens. Met 60 hectare is het een van de grotere zonneparken van Nederland.

Al sinds 2019 beschikt Sunvest over de omgevingsvergunning voor het zonnepark. In hetzelfde jaar werd de vereiste SDE+-subsidie toegekend. ‘Daarmee waren we normaal gesproken klaar om te gaan bouwen’, vertelt projectleider Bob Schulte. ‘Helaas waren we voor de netaansluiting afhankelijk van de aanleg van een nieuw onderstation van Liander.’ Dat onderstation wordt aan de andere kant van de snelweg gebouwd op bedrijventerrein Park15 en is inmiddels bijna gereed. Volgens de planning kan de bouw van Zonnepark Overbetuwe eind 2022 van start en is het nog voor de zomer van 2023 klaar om in bedrijf te gaan.

‘We zijn nu bezig met de laatste voorbereidingen voor de bouw, waaronder de uitwerking van het landschapsplan en de grondonderzoeken betreffende munitie, archeologie en de bodemgesteldheid’, aldus Schulte. ‘Direct daarna pakken we de contractering en de financiering van het zonnepark op.’

Sunvest vindt dat de omwonenden en de omgeving een belangrijke stem hebben bij de ontwikkeling van het zonnepark. Zo werd omwonenden eerder gevraagd om mee te denken over het ontwerp voor het zonnepark. Om inwoners bij het project te betrekken werkt Sunvest samen met Wiek-II, initiatiefnemer van Burgers Geven Energie. Aan het invullen van de participatiemogelijkheden wordt de komende tijd gewerkt. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan de uitgifte van obligaties of de mogelijkheid tot het afnemen van groene stroom. Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *