Op vrijdag 5 november (Groene Vrijdag in Nijmegen) bezocht groep 8B van obs de Oversteek de windmolens van Nijmegen-Noord. Samen met meester Peter vertrokken ze in de ochtend op de fiets naar het bezoekerscentrum van het windpark. Niet iedereen weet dit, maar tegenover het parkeerterrein van de Bristol loopt een parallelweg naar de windmolen. Aan deze (hobbelige) weg ligt het bezoekerscentrum van Windpark Nijmegen-Betuwe.
Bij binnenkomst werden ze ontvangen met limonade, een fietstochtje maakt dorstig! De groep werd in twee gesplitst. De ene groep startte binnen met een presentatie van Olav Buunen, de andere groep startte met een wandeling naar de windmolen met Sjon Debie.
Waarom windmolens soms uit staan
Tijdens de presentatie over duurzame energie en de bouw van een windmolen werden geïnteresseerde vragen gesteld. Zoals: Waarom staan de windmolens soms stil? Olav gaf aan dat er door het windpark rekening wordt gehouden met omwonenden. Als de zon laag staat, zoals nu in november, geven de wieken lange bewegende slagschaduwen. Bij sommige huizen lijkt het wel alsof er dan een stroboscoop aan staat. Vandaar dat ze soms uit staan, ook al waait het lekker hard. Ook vertelde een leerling wel eens nachtmerries te hebben waarbij ze aan de wieken van de windmolen hing. Oei, als het hard waait kunnen deze wel 300 km per uur! Goed vasthouden dus.
Wieken van wel 50 meter
De wieken lijken wel een beetje op vliegtuigwieken. Als je er een wilt bekijken van dichtbij: op het parkeerterrein naast het bezoekerscentrum ligt een wiek die is afgekeurd. Je kan hier gewoon naar toe. De windmolens die bij Nijmegen-Noord staan hebben wieken van 50 meter lang. De mast is 100 meter hoog, dat maakt de tip wel 150 meter hoog. Er bestaan nu zelfs windmolens die een tip hebben van wel 260 meter. Hoe hoger de windmolen, hoe langer de wieken en hoe meer energie je eruit kan halen. Ook is de wind wat constanter hoger in de lucht, er zijn namelijk geen gebouwen die een draai aan de wind kunnen geven.
Virtual reality: bovenop de windmolen staan
Alle leerlingen hebben met een virtual reality bril bovenop de windmolen gestaan. Spannend! De meeste leerlingen bleven netjes op de plaats staan, bang om naar beneden te vallen, maar sommigen wilden kijken of ze naar beneden konden springen. Waaghalzen!
Binnenkijken in de windmolen
Buiten gingen de leerlingen mee met Sjon Debie. Hij opende de windmolen zodat de leerlingen beneden konden kijken. Er zit een lift in om mee naar boven te gaan, dit mogen alleen professionals. Maar de binnenkant heeft iedereen gezien middels een filmpje en virtual reality. De leerlingen van groep 8 hebben gezien hoe de molen is gemaakt en telden wel 102 ‘spijkers’ om de molen mee vast te maken aan de fundering.

Hoeveel energie verbruik je? Waar komt jouw warme water vandaan?
In het gesprek over energie kwamen we op hoeveel energie apparaten we eigenlijk gebruiken. Wist je dat een waterkoker meer energie verbruikt dan je tv? Ook vroeg men zich af hoeveel energie je verbruikt met douchen. In Nijmegen-Noord hebben de meeste huishoudens stadswarmte. Wat veel mensen niet weten is dat dit water wordt verwarmd door afvalverbranding in Nijmegen. Een leerling zei: ‘O, dus dan moeten we veel afval maken!’. We hopen dat meester Peter nog wat aandacht geeft aan conclusies trekken 😉 We hopen jullie volgende keer ook rond te kunnen leiden op het zonnepark wat in aanbouw is naast de molens. Nijmegen-Noord is groen bezig. Het was een leerzame Groene Vrijdag, bedankt voor jullie komst!
Op de hoogte blijven van duurzame energie initiatieven van inwoners van regio Nijmegen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Burgers Geven Energie