Samen met inwoners energie inkopen en opwekken. Dat is wat coöperatie WatBeters doet in de gemeente Overbetuwe. De coöperatie wil zo meer regie krijgen over de eigen energie. De belangstelling onder inwoners om mee te doen is groot. Het dak van de brede school en het plaatselijke verhuisbedrijf in Heteren promoveerden al tot collectief zonnedak. Begin 2019 startte WatBeters een nieuwe campagne, nu voor de andere dorpen in Overbetuwe.

WatBeters voor Overbetuwe is de eerste lokale coöperatie van de landelijke WatBeters. Deze organisatie ondersteunt burgerinitiatieven die zelf duurzame energie willen opwekken, bijvoorbeeld met het opzetten van een ledenwerfcampagne. In overleg met gemeente Overbetuwe startte WatBeters in 2017 met campagnes in de dorpen Heteren, Driel en Randwijk.

Korting energierekening en duurzame omgeving

De zonnepanelen zijn eigendom van inwoners, die samen lid zijn van WatBeters. Dit biedt voordelen. Deelnemers krijgen via de postcoderoosregeling korting op hun energierekening én dragen bij aan de verduurzaming van hun eigen omgeving. De inkomsten van de verkoop van de stroom komen terug in de coöperatie. Leden beslissen samen hoe de winst in de lokale gemeenschap wordt geïnvesteerd.

Zonnedak gezocht in Overbetuwe

In februari startte een nieuwe campagne voor meerdere zonneprojecten, dit keer voor inwoners van de overige dorpen in de gemeente Overbetuwe. Het enthousiasme om mee te doen is opnieuw groot. WatBeters is nog op zoek naar particulieren of bedrijven die een dak beschikbaar willen stellen.

Eigen energiebedrijf

Het zelf opwekken van energie wil WatBeters combineren met het samen, goedkoper, inkopen van gas en stroom. Zo slaat de coöperatie twee vliegen in een klap. Deelnemers besparen geld en zorgen samen voor inkomsten die bestemd zijn voor de dorpen. WatBeters is ambitieus. Het liefst wil de coöperatie in de toekomst een eigen energiebedrijf opzetten en de baas worden over de eigen energie. Voor meer informatie en meedoen kijk op www.watbeters.nl.