WindpowerNijmegen is een energiecoöperatie, opgericht in 2013, met meer dan 1000 leden. Dit grote aantal leden is tot stand gekomen dankzij een intensieve, regionale campagne, aangevoerd door een enthousiaste kerngroep van burgers.

Foto: open dag Windpark Nijmegen-Betuwe (fotograaf John Voermans)

De ruim 1000 burgers hebben hun eerste wapenfeit al op hun naam staan. Samen realiseerden zij Windpark Nijmegen-Betuwe. De vier molens brengen sinds eind 2016 energie bij elkaar voor ruim 7000 huishoudens.

Inmiddels staan diverse nieuwe projecten op de rol, zoals Zonnepark de Grift, onder de windmolens. Voor de ontwikkeling van projecten maakt WindpowerNijmegen vaak gebruik van de expertise van Wiek -II; deze stichting is gespecialiseerd in de begeleiding van de ontwikkeling van duurzame energie door burgers.

Een belangrijk kenmerk van WindpowerNijmegen is de informele sfeer. Regelmatig organiseert de coöperatie leuke en interessante bijeenkomsten voor haar leden of breed publiek. Tijdens de opening van het Nijmeegse windpark was er een driedaags feest waar veel coöperatie-leden, buurtbewoners en anderen op afkwamen.

Foto: Koningin Maxima op bezoek bij Windpark Nijmegen-Betuwe (fotograaf: John Voermans)