Energiecoöperatie Leur timmert aan de weg. De in 2015 opgerichte coöperatie heeft inmiddels drie succesvolle zonneprojecten op haar naam en heeft ambities voor meer duurzame energieprojecten.

Zonne-akkers

De coöperatie voor Leur én omgeving is opgericht in mei 2015 met als eerste doel een zonneakker bij woonzorgboerderij De Hagert in het dorp Leur (gemeente Wijchen) te realiseren. Dat is gelukt: eind 2015 is de akker met tweehonderd panelen in gebruik genomen. Nog geen half jaar later is met de ervaring uit het eerste project een zonnedak met 364 zonnepanelen gerealiseerd op Sociaal Educatief en Cultureel Centrum ’t Mozaïek.

In maart 2018 heeft de coöperatie haar derde project opgeleverd, een zonnedak op Sportcentrum Arcus. Met 1.076 panelen is dit het grootste lokale energieproject in Wijchen. De projecten zijn volledig gerealiseerd door financiële inbreng van de inmiddels 123 leden van de coöperatie.

Nieuwe projecten

De coöperatie heeft de smaak te pakken en bereidt nieuwe projecten voor. Ze onderzoekt onder andere de kansen om zonnepanelen op bedrijfsgebouwen te plaatsen. Daarnaast oriënteert de coöperatie zich op mogelijkheden om actief bij te dragen aan duurzame mobiliteit, bijvoorbeeld door de introductie van elektrische deelauto’s in Wijchen.

Doelen

De belangrijkste doelen van de coöperatie zijn:
-Het produceren en leveren van duurzame energie, direct of indirect, ten behoeve van onze leden of andere afnemers.
-Het stimuleren en (helpen) realiseren van energiebesparing.
-Het leveren van een bijdrage aan de lokale energietransitie en het vergroten van het duurzaamheidsbewustzijn binnen de lokale gemeenschap en de gemeentelijke overheid.
-Het stimuleren van duurzame energieopwekking in de gemeente Wijchen.

Bekijk hieronder de video die Burgers Geven Energie maakte van Energiecoöperatie Leur.