WatBeters voor Overbetuwe

Samen met inwoners energie inkopen en opwekken. Dat is wat coöperatie WatBeters doet in de gemeente Overbetuwe. De coöperatie wil zo meer regie krijgen over de eigen energie. De belangstelling onder inwoners om mee te doen is groot. Het dak van de brede school en het plaatselijke verhuisbedrijf in Heteren promoveerden al tot collectief zonnedak. Begin 2019 startte WatBeters een nieuwe campagne, nu voor de andere dorpen in Overbetuwe.

WatBeters voor Overbetuwe is de eerste lokale coöperatie van de landelijke WatBeters. Deze organisatie ondersteunt burgerinitiatieven die zelf duurzame energie willen opwekken, bijvoorbeeld met het opzetten van een ledenwerfcampagne. In overleg met gemeente Overbetuwe startte WatBeters in 2017 met campagnes in de dorpen Heteren, Driel en Randwijk.

Korting energierekening en duurzame omgeving

De zonnepanelen zijn eigendom van inwoners, die samen lid zijn van WatBeters. Dit biedt voordelen. Deelnemers krijgen via de postcoderoosregeling korting op hun energierekening én dragen bij aan de verduurzaming van hun eigen omgeving. De inkomsten van de verkoop van de stroom komen terug in de coöperatie. Leden beslissen samen hoe de winst in de lokale gemeenschap wordt geïnvesteerd.

Zonnedak gezocht in Overbetuwe

In februari startte een nieuwe campagne voor meerdere zonneprojecten, dit keer voor inwoners van de overige dorpen in de gemeente Overbetuwe. Het enthousiasme om mee te doen is opnieuw groot. WatBeters is nog op zoek naar particulieren of bedrijven die een dak beschikbaar willen stellen.

Eigen energiebedrijf

Het zelf opwekken van energie wil WatBeters combineren met het samen, goedkoper, inkopen van gas en stroom. Zo slaat de coöperatie twee vliegen in een klap. Deelnemers besparen geld en zorgen samen voor inkomsten die bestemd zijn voor de dorpen. WatBeters is ambitieus. Het liefst wil de coöperatie in de toekomst een eigen energiebedrijf opzetten en de baas worden over de eigen energie. Voor meer informatie en meedoen kijk op www.watbeters.nl.

WatBeters voor Overbetuwe

Samen met inwoners energie inkopen en opwekken. Dat is wat coöperatie WatBeters doet in de gemeente Overbetuwe. ‘Hiermee kunnen we veel geld besparen en onze dorpen duurzamer en sterker maken’, zegt oprichter Ingrid Miltenburg. ‘We willen méér regie over onze eigen energie.’ De coöperatie heeft inmiddels twee zonneprojecten in Heteren in beheer. In februari startte Wat Beters met een nieuwe campagne, nu in de andere dorpen van Overbetuwe. De belangstelling om mee te doen is groot.

Zonnedaken voor bewoners

WatBeters voor Overbetuwe is de eerste lokale coöperatie van de landelijke WatBeters. Deze organisatie ondersteunt burgerinitiatieven die zelf duurzame energie willen opwekken, bijvoorbeeld met het opzetten van een ledenwerfcampagne. Ingrid: ‘Gemeente Overbetuwe wilde dit soort initiatieven stimuleren. WatBeters heeft daarop een zonneproject opgezet op het dak van de brede school in Heteren. In de dorpen Heteren, Driel en Randwijk hebben we campagne gevoerd. Er bleek onder inwoners veel belangstelling te zijn om mee te doen. Een tweede succesvolle campagne volgde, dit keer voor een zonnedak op het dak van het lokale verhuisbedrijf. ‘Beide daken liggen nu vol met zonnepanelen.’

Voordelen

De panelen zijn eigendom van inwoners, die samen lid zijn van de lokale WatBeters. Meedoen heeft veel voordelen volgens Ingrid: ‘Het levert een flinke korting op je energiebelasting op. Ook draag je bij aan de verduurzaming van je eigen omgeving. En heel belangrijk: de inkomsten van de verkoop van de stroom komen terug in de coöperatie. Leden beslissen hoe we dit het best in de lokale gemeenschap investeren. Wel hebben we afgesproken dat het geld bestemd is voor nieuwe duurzaamheids- en leefbaarheidsinitiatieven.’

Nieuwe campagne

WatBeters timmert verder aan de weg. In februari startte een nieuwe campagne voor meerdere zonneprojecten, dit keer voor inwoners van de overige dorpen in de gemeente Overbetuwe. ‘Het enthousiasme om mee te doen blijkt ook nu weer groot, zelfs groter dan verwacht’, vertelt Ingrid: ‘We zijn dan ook dringend op zoek naar bedrijven die een dak beschikbaar willen stellen.’

Toekomst

Het zelf opwekken van energie wil Wat WatBeters combineren met het samen, goedkoper, inkopen van gas en stroom. ‘Zo slaan we twee vliegen in een klap. We besparen geld én we zorgen voor inkomsten die bestemd zijn voor onze dorpen. Hoe mooi zou het zijn als we in de toekomst ons eigen energiebedrijf kunnen opzetten en zo zelf de baas worden over onze energie. Maar hiervoor hebben we véél mensen nodig die meedoen.’ Alvast je support uitspreken voor de plannen van WatBeters? Dat kan: schrijf je in op www.watbeters.nl.

Bekijk ook de video met Cecile de Boer van Water Beters,

Zie ook het nieuwsbericht in de Gelderlander van 14 maart.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *