Vitaal Druten en Vitaal West Maas en Waal

In het land van Maas en Waal zijn eind 2019 twee nieuwe gebiedscoöperaties opgericht: Vitaal Druten en Vitaal West Maas en Waal. De coöperaties zien kansen om samen met grondeigenaren en inwoners aan de slag te gaan met duurzame energie voor een vitale regio. De missie van beide organisaties is om met boeren, burgers en bedrijven bij te dragen aan een vitaal en duurzaam Land van Maas en Waal.

De keuze voor de term ‘gebiedscoöperatie’ heeft te maken met de missie van de initiatieven: duurzame energieprojecten combineren met maatschappelijke projecten in en voor het gebied. Met de slogan: ‘Onze leefruimte, ons landschap en dus ook onze energie!’

De gebiedscoöperaties hebben als doel om bij wind- en zonneprojecten de regie in lokale handen te houden en te zorgen dat de opbrengsten zoveel mogelijk ten goede komen aan de lokale gemeenschap. Inwoners van Druten kunnen lid worden van de coöperatie en zo mee profiteren van de opbrengsten.

Zonneweide Larendeel

Gebiedscoöperatie Vitaal Druten werkt samen met lokale ondernemers en ontwikkelpartner GreenTrust aan de realisatie van Zonneweide Larendeel. Gemeente Druten heeft het plan voor Zonneweide Larendeel bij Afferden in 2020 uit negen ingediende projectaanvragen gekozen als kansrijk initiatief. Ook het plan voor Zonneweide Zevent, waar Vitaal Druten tevens in deelneemt, hoort bij de initiatieven die van de gemeente verder mogen worden ontwikkeld.

Meedenken

Voordat een vergunning wordt aangevraagd, wil coöperatie Vitaal Druten bewoners en leden betrekken bij de invulling van het plan Larendeel. De coöperatie is benieuwd naar de mening en ideeën over de inrichting van het gebied, zodat het zo goed mogelijk in de landelijke omgeving past. Het draagvlak onder de bewoners is in de visie van Vitaal Druten cruciaal voor het slagen van haar duurzaamheidsprojecten.

50% Eigenaarschap voor Vitaal Druten

De bedoeling is dat vijftig procent van het eigendom van Zonneweide Larendeel in handen komt van de coöperatie. De andere vijftig procent is voor lokale ondernemers en Green Trust. Zo kunnen leden financieel en qua zeggenschap participeren. Een deel van de opbrengsten uit de zonneweide komt in een Zonneweidefonds. Hieruit kunnen mooie lokale doelen worden gerealiseerd. Denk aan het ondersteunen van verenigingen en voorzieningen in de dorpen.

Meer weten of lid worden? Neem contact op via vitaaldruten@gmail.com of vitaalwestmaasenwaal@gmail.com.

1 Reactie

  1. Herman Blekman schreef:

    Is windenergie ook onderdeel van de plannen?

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *