Positieve energie vanuit Rijn en IJssel

Nederland loopt achter. Willen we de doelstellingen van Parijs halen? Dan staat ons nog een gigantische berg met werk te wachten. Rijn en IJssel Energiecoöperatie is zich bewust van de noodzaak en zet zich in: gemeenten Arnhem, Rozendaal, Rheden en Renkum gaan all-in op groen. Lokaal duurzame energie opwekken én mensen helpen met het verduurzamen van hun woning. Een streekproduct maken van energie, afkomstig uit windmolens, zonnepanelen en water. Dát is waar het Rijn en IJssel energiecoöperatie om draait.

Verduurzamen van woningen

Stel, je wilt je huis energiezuiniger maken. Maar waar moet je beginnen? Hoe weet je dat je geen maatregelen neemt waar je later spijt van krijgt? En waar raak je nu energie in je huis kwijt? Het Energieloket Midden Nederland (ELMG) regelt het, samen met jou. ‘Met het Energieloket Midden Nederland geven wij allerlei tips om huizen energiezuiniger te maken. We werken onder andere met energiecoaches, zij komen bij mensen thuis. Deze coaches denken mee over welke stap je het beste kunt zetten in je huis. Alle coaches komen uit de buurt, dus zijn bekend in de omgeving. Dit wekt vertrouwen en maakt het gesprek een stuk makkelijker’: duidelijke woorden van David Willemsen, projectleider en onderdeel van het kernteam van het energieloket.

Dus: een coach komt langs, brengt jouw huis in kaart en vertelt wat er allemaal bij jou mogelijk is. Adviezen gaan niet enkel over energie: gezondheid, veiligheid en levensloopbestendigheid zijn ook onderwerpen die een grote rol spelen. David: ‘Het verhaal breder inzetten dan enkel energie; comfort en gezondheid zijn voor mensen ook heel erg belangrijk’. Om de cirkel rond te maken streven ze ernaar dat alle maatregelen worden uitgevoerd door lokale bedrijven.

Lokaal duurzame energie opwekken

Rijn en IJssel Energiecoöperatie richt zich niet alleen op de besparingskant. Ze houden zich ook bezig met de opwek van duurzame energie. Een voorbeeld van een groot project is windpark Koningspleij: vier grote windmolens langs de Pleijroute in Arnhem. Deze molens gaan genoeg groene energie opleveren voor 11.000 huishoudens. Bijna tien jaar later en 1600 pagina’s aan onderzoek verder, is het moment hopelijk bijna daar: de bouw.

Naast vitamine-d en vrolijke gezichten, zorgt de zon ook in Arnhem en omgeving voor groene energie. Samen met het dorp Ellecom – een burgerinitiatief – zijn ze bezig met het realiseren van 8000 zonnepanelen aan het eind van de A348. Bij het Gelredome worden er binnenkort grote carports gebouwd met zonnepanelen. 6000 zonnepanelen, maar liefst. Die zo’n 500 huishoudens aan stroom kunnen voorzien. Ook in Dieren heerst het idee om een groot zonnepark te ontwikkelen met maar liefst 3380 panelen, groene stroom voor 415 huishoudens! Rijn en IJssel organiseert de crowdfunding. Als het moment daar is om te gaan bouwen, zijn ook zij daarbij de ondersteunende partij.

David: ‘Wij geloven erin dat het goed is om op wijkniveau aan de slag te gaan met energie besparen én energie opwekken. Dat wordt ook gesteund door de gemeente. Lokaal voor lokaal. Daar streven we naar’. Duurzame energie opwekken die daarna ook nog lokaal eigendom wordt. Lokaal eigendom? Ja. Burgers kunnen mede-eigenaar worden van windmolens en zonnepanelen. Samenwerken voor de groene winst.

Nieuwsgierig geworden naar Rijn en IJssel Energiecoöperatie? Op hun website lees je alles over de lopende projecten én hoe jij kunt participeren: rijnenijsselenergie.nl

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *