Coöperatie Energierijck | Berg en Dal

Inwoners van de gemeente Berg en Dal die zelf duurzame energie willen opwekken kunnen zich aansluiten bij Coöperatie Energierijck. De cooperatie realiseert in 2019 het eerste coöperatieve zonneproject binnen de gemeente. Meer dan 70 lokale inwoners en bedrijven investeerden samen in 749 zonnepanelen, verdeeld over vier daken in de omgeving. Energierijck biedt inwoners hiermee een alternatief voor het leggen van panelen op hun eigen dak.

Zonnepanelen op zwembad De Lubert

De panelen worden verspreid over vier daken in gemeente Berg en Dal. In maart 2019 beleefde De Lubert in Groesbeek de primeur. Het nieuwe zonnedak op dit zwembad, met 130 panelen, werd als eerste geopend. De andere daken zijn de gemeentewerf in Groesbeek, dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal en biologische zuivelboerderij Groenhouten in Leuth. De coöperatie voltooit de aanleg van deze zonnedaken later in 2019. In totaal gaan de panelen groene stroom opwekken voor zo’n 70 huishoudens.

Vrijstelling energiebelasting met Postcoderoos

Het project valt onder de postcoderoosregeling. Buurtbewoners investeren via deze regeling samen in zonnepanelen en krijgen 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting voor de stroom die hun panelen opwekken. Deelnemers ontvangen jaarlijks een flinke korting op de energierekening.

Toekomst

Energierijck gaat zich, als de bouw van het project helemaal is afgerond, bezinnen op een volgend project. De vorm hiervan staat geenszins vast, want de cooperatie wil zich breed oriënteren. Inwoners uit de gemeente Berg en Dal die op de hoogte willen blijven óf die een dak of grond beschikbaar willen stellen kunnen zich bij Energierijck melden. Dat kan door een mail te sturen naar samen@energierijck.nl.

Foto: Drone NijMegens