Trots op onze Gemeente
Gemeente Wijchen wil samen met inwoners, bedrijven en organisaties naar een duurzame toekomst. De groene ambities zijn verzameld in ‘Samen naar een duurzaam Wijchen, een energieplan op hoofdlijnen’ dat de gemeente uitbracht in 2018. In het plan staan concrete doelen voor 2023. Zo komen er energiemaatregelen voor bedrijven en is nieuwbouw vanaf dat moment alleen nog aardgasloos en energieneutraal. Ook zijn er plannen voor het grootschalig opwekken van duurzame energie binnen de gemeentegrenzen. In 2023 wil Wijchen 30 hectare aan zonnevelden gerealiseerd hebben. Ook wil de gemeente windenergie faciliteren, binnen de Gedragscode Windenergie die in Wijchen geldt. Voor de 30 hectare zonnevelden konden intitiatiefnemers in 2020 hun plannen bij de gemeente indienen. Voor een van deze initiatieven, de bouw van een zonnepark van 11 hectare ten noorden van Hernen, heeft de gemeente al groen licht gegeven. Om de energietransitie te laten slagen is het sleutelwoord voor het Wijchense college ‘samenwerking’. Dat blijkt ook uit een interview van Burgers Geven Energie met duurzaamheidswethouder Titus Burgers: ‘Iedereen moet het doen’.
Wind in Wijchen
Dat inwoners van Wijchen niet stil zitten blijkt onder meer uit het plan van een aantal Wijchense ondernemers, verenigd in Wind in Wijchen, voor een duurzaam energielandschap bij industrieterrein Bijsterhuizen. Windmolens en een zonneveld moeten hier energie gaan opwekken van en voor de Wijchenaren. Wind in Wijchen ontwikkelt dit plan, dat in 2020 bij de gemeente is ingediend, samen met inwoners en lokale bedrijven. In 2021 stemde de Wijchense gemeenteraad in met de plannen voor drie windmolens bij Bijsterhuizen, waardoor Wind in Wijchen verder kan met de voorbereidingen.
Energiecoöperatie Leur
Inwoners van gemeente Wijchen die aan de slag willen met duurzame energie zich aansluiten bij Energiecoöperatie Leur. Leden van de coöperatie hebben samen al vijf zonneprojecten op hun naam staan, waaronder een zonne-akker bij zorgboerderij De Hagert en een zonnedak op theater ’t Mozaïek. Ook werkt de coöperatie samen met energiebedrijf Pure Energie aan zonnepark Bankhoef. Dit zonnepark wordt ongeveer 25 hectare groot en ligt langs de snelweg A50 bij Hernen en Leur.
Over ons
Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!
Wat we samen al doen
Benieuwd wat Wijchen op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.