Gemeente Westervoort heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Westervoort. Op deze pagina lees je wat de gemeente Westervoort doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

Wat we samen in Westervoort al doen

Trots op onze gemeente

Westervoort kiest voor zon

Westervoort wil in 2050 energieneutraal zijn. De gemeente volgt daarmee de landelijke en internationale doelen. Westervoort streeft geen positie als koploper na, maar staat ook dan nog steeds voor een grote en ambitieuze opgave.

Als belangrijkste vorm van opwek kiest de gemeente voor zonne-energie. Het Adviesbureau Overmorgen berekende dat Westervoort met zo´n 94.000 zonnepanelen op daken van particulieren en bedrijven en 10 hectare aan zonnevelden haar doel in 2050 kan behalen. Windmolens lijken voorlopig niet aan de orde. In de Regionale Energie Strategie (RES) worden de buurgemeenten Duiven en Zevenaar genoemd als plek voor windmolens. Dat neemt niet weg dat ook Westervoort en jij, als inwoner van het dorp, op jouw manier kunt bijdragen aan de vergroening van je dorp.

Energieloket

Om je te helpen heeft de gemeente Westervoort, samen met gemeente Duiven, het energieloket Samen1Nergie ingericht. Via een website en sociale media krijg je tips voor energiebesparing en duurzame energie. Je vindt informatie over financiering en subsidies die je kunt krijgen en ziet welke mooie initiatieven Westervoort al heeft. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij de energiecoach. Die helpt je inzicht te krijgen in je energieverbruik en waar je kunt besparen. Dat is gunstig voor het milieu en voor je portemonnee, want energie besparen betekent geld besparen.´

Het Montessori Kindcentrum Westervoort is al jaren bezig met duurzaamheid. Hier leren ´de volwassenen van de toekomst´ op een speelse manier hoe ze duurzaam kunnen leven. Van afval scheiden tot duurzame energie opwekken. In de Designweek@school leren de kinderen hoe ze hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.

Warmte uit afval

Een belangrijk rol in de toekomstige energievoorziening van Westervoort speelt de afvalverbrander AVR. Nu al wordt een groot deel van de huizen in Westervoort en Duiven verwarmd met warmte die vrijkomt in de verbrandingsoven. De gemeente Westervoort wil onderzoeken of nog meer huizen kunnen worden aangesloten, zeker als straks alle woningen aardgasvrij moeten zijn.

Vooruitstrevend is het plan voor het voormalige fabrieksterrein Emptepol langs de IJssel, op de grens tussen gemeente Westervoort en Duiven. De gemeente ziet dit als een geschikte plek voor kleinschalige opwek van energie. Wiek-II – ontwikkelaar van duurzame energie – ziet meer mogelijkheden. Naast opwek van energie uit wind en/of zon is het terrein geschikt om – verantwoorde – biomassa te maken uit algen en olifantsgras. Emptepol zou in de toekomst zelfs een voorbeeld kunnen worden voor de rest van de regio; een plek waar iedereen van dichtbij kan ervaren hoe de circulaire economie eruit ziet.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Westervoort op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.