Gemeente Renkum heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Renkum. Op deze pagina lees je wat er de gemeente Renkum doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

Wat we samen in Renkum al doen

Trots op onze Gemeente

De gemeente Renkum wil naar een klimaatneutrale gemeente in 2040. In 2019 startte Renkum Verduurzaamt Samen, een netwerk waarin inwoners, bedrijven, de gemeente, scholen en andere organisaties elkaar inspireren en samenwerken aan diverse initiatieven met als doel om tot een duurzaam Renkum te komen. Het netwerk verbindt kennis, ervaringen en ideeën op het gebied van klimaat, energie en circulaire economie. De gemeente heeft een Renkums klimaatakkoord opgesteld naar aanleiding van een aantal klimaattafels met burgers en bedrijven in 2019.

Visie grootschalige duurzame energie opwek

De gemeente Renkum heeft een visie op grootschalige duurzame energie opwek, deze visie lees je hier. Deze visie is tot stand gekomen na intensief overleg met inwoners en stakeholders. De uitkomsten van de eerdere klimaattafels zijn in de visie meegenomen.

Energieloket

De gemeente Renkum heeft samen met gemeenten Rheden, Arnhem en Rozendaal het Energieloket Midden Gelderland opgezet. Bij het Energieloket Midden Gelderland kan je terecht voor tips over energie besparen, duurzame energie opwekken, subsidies en andere financieringsmogelijkheden op gemeentelijk, provinciaal en Rijksniveau. Het loket heeft een verwijsfunctie, geeft antwoord op vragen en je ziet voorbeelden die wellicht inspireren. Energiecoöperatie Rijn en IJssel geeft hier uitvoering aan. Het Energieloket is bedoeld om inwoners op een toegankelijke en laagdrempelige wijze te informeren over energiebesparing en –opwekking.

Zonnedak GroeneWaarden

Inwoners van Heveadorp en omringende dorpen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen kunnen meedoen aan het postcoderoosproject Groenewaarden. Op dit terrein in Doorwerth is het bedrijf Hooijer Recycling gevestigd, dat ruimte heeft voor ruim 5000 panelen op haar bedrijfsdaken. Hevea Initiatief heeft deze uitdaging opgepakt samen met Energiecoöperatie ValleiEnergie.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Renkum op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.