24-05-2018

Gemeente Overbetuwe: energie & duurzaamheid

Gemeente Overbetuwe heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Overbetuwe. Op deze pagina lees je wat er in de gemeente Overbetuwe doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

De energietransitie in Gemeente Overbetuwe

Samen met 17 andere gemeenten vormt Overbetuwe de Regio Arnhem Nijmegen. Als gemeente ben je een belangrijke schakel in de energietransitie: of het nu gaat om het realiseren van grote energieprojecten, of het creëren van draagvlak onder burgers. Grote én kleine projecten. Als gemeente heb je invloed op zonnedaken, zonneparken en windparken. De volledige energiebehoefte van een plaats. Benieuwd wat Overbetuwe doet om Regio Arnhem Nijmegen groener te maken?

Trots op onze Gemeente

De gemeente Overbetuwe hecht veel waarde aan haar milieubeleid. Onderdeel hiervan is het project ’Overbetuwe klimaatneutraal’. De thema’s in dit project zijn energiebesparing, duurzame energie en duurzame ontwikkeling. Overbetuwe wil in 2030 een klimaatneutrale gemeente zijn. In 2050 wil Overbetuwe aardgasvrij zijn.

Loket Duurzaam Wonen Plus
In Overbetuwe kunnen inwoners terecht bij het Loket Duurzaam Wonen Plus om te kijken welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor hun woning en die passen bij hun wensen en portemonnee. Het loket adviseert over maatregelen en financieringsmogelijkheden en ondersteunt bij de aanvraag van een subsidie of lening.

Energiecoöperaties in Overbetuwe

In Overbetuwe zijn drie energiecoöperaties opgericht; WatBeters voor Elst, Oosterhout en Valburg, WatBeters voor Heteren, Driel en Randwijk en WatBeters voor Zetten,/Herveld-Andelst. Zij plaatsen samen met inwoners zonnepanelen op bedrijven en kopen gezamenlijk groene energie in.

Windmolens en zonne-energie

Gemeente Overbetuwe wil windenergie inzetten om de duurzame doelstelling te halen. De voorkeur gaat daarbij uit naar minimaal 4 windturbines langs de A15, in het verlengde van de molens van Windpark Nijmegen-Betuwe die op Nijmeegs grondgebied staan. Ook wil de gemeente grootschalige opwek met zon mogelijk maken. Bekijk hier de routekaart van de gemeente Overbetuwe 2017-2020. Een van de voorwaarden die de gemeente stelt is dat burgers in deze grootschalige projecten moeten kunnen participeren.
Voor twee zonnevelden zijn de plannen inmiddels concreet. Ontwikkelaar Sunvest werkt in gemeente Overbetuwe aan een groot zonnepark van zo’n 60 hectare. Sunvest heeft een al onherroepelijke vergunning om het zonnepark te bouwen. De oplevering van het, dat komt te liggen tussen de A15 en de Betuweroute, wordt verwacht in 2023. Zonnepark Hemmen BV is bezig met de realisatie van Zonnepark Hemmen, tussen de A15/Betuwelijn en de spoorlijn Tiel-Arnhem. Op het perceel van zo’n 20 hectare kunnen 65.000 zonnepanelen worden geplaatst. Het perceel bestaat nu nog uit grasland.
In Slijk-Ewijk en Loenen, Waaldorp met een kleine 500 inwoners, roert de bevolking zich. Een aantal inwoners heeft het plan gevat om zelf duurzame energie op te wekken en zo de regie te houden over de eigen leefomgeving. De plannen bevinden zich nog in een verkennende fase. Iedereen uit het dorp is welkom om mee te praten.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Overbetuwe op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.

Sluit bericht

Bekijk bericht

Platform voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie

Burgers Geven Energie is de plek voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie. Verspreid over de regio zijn verschillende groepen burgers bezig met het realiseren van duurzame energieprojecten. Deze burgers zullen in 2023 alle stroom leveren voor 17 gemeenten in de regio Arnhem – Nijmegen. Op die manier kunnen de gemeenten hun eigen gebouwen en bijvoorbeeld straatverlichting voorzien van groene stroom opgewekt door burgers. Lees hier meer over op onze pagina over duurzame energietransitie in de regio Arnhem – Nijmegen

Jij kan ook zo’n burger zijn, wil je samen met andere duurzame energie opwekken? Bekijk onze uitleg Energiecoöperatie oprichten in 5 stappen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg wat er in je eigen omgeving op stapel staat.

  • Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht