24-05-2018

Gemeente Mook en Middelaar: energie & duurzaamheid

Gemeente Mook en Middelaar heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Mook en Middelaar. Op deze pagina lees je wat de gemeente Mook en Middelaar doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

De energietransitie in Gemeente Mook en Middelaar

Samen met 17 andere gemeente vormt Mook en Middelaar Regio Arnhem Nijmegen. Als gemeente ben je een belangrijke schakel in de energietransitie: of het nu gaat om het realiseren van grote energieprojecten, of het creëren van draagvlak onder burgers. Grote én kleine projecten. Als gemeente heb je invloed op zonnedaken, zonneparken en windparken. Benieuwd wat Mook en Middelaar doet om Regio Arnhem Nijmegen groener te maken?

Trots op onze gemeente

Energievisie 2018

In 2018 heeft gemeente Mook en Middelaar een energievisie opgesteld. Daarin spreekt de gemeente de ambitie uit om in 2030 energieneutraal te zijn. De gemeente zet hierbij vooral in op het besparen van energie. Daarnaast wil Mook en Middelaar zoveel mogelijk kansen benutten voor zonnepanelen op daken of in kleine veldopstellingen. De ligging aan de Maas daagt uit om energie op te wekken met stromend water, helaas is de techniek nog niet zover dat dit kan worden ingezet. Vanwege de impact op de omgeving heeft ook het opwekken van windenergie niet de voorkeur.
Mook en Middelaar heeft nog geen concrete plannen voor zonnevelden binnen de gemeentegrenzen. In 2020 sneuvelden de plannen voor een zonnepark op de voormalige vuilstortplaats De Zandberg aan de Groesbeekseweg in Mook. De gemeente werkt nog aan een concrete invulling van de energievisie, pas daarna wil de gemeenteraad knopen doorhakken over welke plekken geschikt zijn om zonne-energie op te wekken.

Energiecafé

In 2018 werd door een aantal inwoners van Molenhoek het energiecafé opgericht. Dit café informeert inwoners over de mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. Denk hierbij aan tips om je woning beter te isoleren of informatie over waar je moet beginnen als je zonnepanelen op je dak wilt leggen. Bij het energiecafé kun je niet alleen terecht voor informatie, ook voor ontzorgen met acties als het doen van voorwerk, het maken van een leverancierselectie en het regelen van korting. Centraal staat de bewustwording van dat je door zelf maatregelen te nemen enorm veel energie kunt besparen.

Stichting Duurzaam Mook en Middelaar

Sinds 2020 is het energiecafé een van de initiatieven van Stichting Duurzaam Mook en Middelaar. Deze stichting maakt zich sterk voor initiatieven binnen de gemeente op het gebied van verduurzaming. De focus daarbij ligt op het begeleiden van woning- en gebouweigenaren om het gebruik van fossiele brandstof uit te bannen. De stichting ondersteunt zo de gemeente om haar duurzame doelstelling te halen. Samen met de stichting onderzoekt een groep inwoners de mogelijkheden om een energiecoöperatie te realiseren om samen duurzame energie op te wekken met zonnepanelen.

Loket Duurzaam Wonen

Inwoners die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning kunnen terecht bij het Loket Duurzaam Wonen. Bij het loket kun je een persoonlijk advies krijgen over jouw situatie. Dit kan een plan zijn dat alleen geldt voor je eigen woning, maar het kan ook gaan om een groter (buurt)project waarbij je als woningeigenaar kan aansluiten.
Over ons

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Mook en Middelaar op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.

Sluit bericht

Bekijk bericht

Platform voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie

Burgers Geven Energie is de plek voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie. Verspreid over de regio zijn verschillende groepen burgers bezig met het realiseren van duurzame energieprojecten. Deze burgers zullen in 2023 alle stroom leveren voor 17 gemeenten in de regio Arnhem – Nijmegen. Op die manier kunnen de gemeenten hun eigen gebouwen en bijvoorbeeld straatverlichting voorzien van groene stroom opgewekt door burgers. Lees hier meer over op onze pagina over duurzame energietransitie in de regio Arnhem – Nijmegen

Jij kan ook zo’n burger zijn, wil je samen met andere duurzame energie opwekken? Bekijk onze uitleg Energiecoöperatie oprichten in 5 stappen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg wat er in je eigen omgeving op stapel staat.

  • Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht