Gemeente Mook en Middelaar heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Mook en Middelaar. Op deze pagina lees je wat de gemeente Mook en Middelaar doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

Wat we samen in Mook en Middelaar al doen

Trots op onze gemeente

Energievisie

In 2018 heeft gemeente Mook en Middelaar een energievisie opgesteld. Daarin spreekt de gemeente de ambitie uit om in 2030 energieneutraal te zijn. De gemeente zet hierbij vooral in op het besparen van energie. Daarnaast wil Mook en Middelaar zoveel mogelijk kansen benutten voor zonnepanelen op daken of in kleine veldopstellingen. De ligging aan de Maas daagt uit om energie op te wekken met stromend water, helaas is de techniek nog niet zover dat dit kan worden ingezet. Vanwege de impact op de omgeving heeft ook het opwekken van windenergie niet de voorkeur.
Mook en Middelaar heeft nog geen concrete plannen voor zonnevelden binnen de gemeentegrenzen. In 2020 sneuvelden de plannen voor een zonnepark op de voormalige vuilstortplaats De Zandberg aan de Groesbeekseweg in Mook. De gemeente werkt nog aan een concrete invulling van de energievisie, pas daarna wil de gemeenteraad knopen doorhakken over welke plekken geschikt zijn om zonne-energie op te wekken.

Energiecafé

In 2018 werd door een aantal inwoners van Molenhoek het energiecafé opgericht. Dit café informeert inwoners over de mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. Denk hierbij aan tips om je woning beter te isoleren of informatie over waar je moet beginnen als je zonnepanelen op je dak wilt leggen. Bij het energiecafé kun je niet alleen terecht voor informatie, ook voor ontzorgen met acties als het doen van voorwerk, het maken van een leverancierselectie en het regelen van korting. Centraal staat de bewustwording van dat je door zelf maatregelen te nemen enorm veel energie kunt besparen.

Stichting Duurzaam Mook en Middelaar

Sinds 2020 is het energiecafé een van de initiatieven van Stichting Duurzaam Mook en Middelaar. Deze stichting maakt zich sterk voor initiatieven binnen de gemeente op het gebied van verduurzaming. De focus daarbij ligt op het begeleiden van woning- en gebouweigenaren om het gebruik van fossiele brandstof uit te bannen. De stichting ondersteunt zo de gemeente om haar duurzame doelstelling te halen.

Energiecoöperatie Stroomvanhier

In 2021 is de energiecoöperatie Stroomvanhier opgericht. Doel van de coöperatie is om grote daken in een postcodegebied te vinden waarop zonnepanelen gelegd kunnen worden die bewoners van het betreffende en de aangrenzende postcodegebieden kunnen kopen.

Loket Duurzaam Wonen

Inwoners die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning kunnen terecht bij het Loket Duurzaam Wonen. Bij het loket kun je een persoonlijk advies krijgen over jouw situatie. Dit kan een plan zijn dat alleen geldt voor je eigen woning, maar het kan ook gaan om een groter (buurt)project waarbij je als woningeigenaar kan aansluiten.
Over ons

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Mook en Middelaar op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.