Trots op onze Gemeente
De gemeente Heumen heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Heumen zet in op zoveel mogelijk energie besparen, duurzame energie kleinschalig opwekken met een zonnepanelenproject en leningen én grootschalig energie opwekken. Heumen heeft hiervoor een routekaart gemaakt.
Loket Duurzaam Wonen Plus gemeente Heumen
Bewoners van gemeente Heumen kunnen terecht bij het Loket Duurzaam Wonen Plus met al hun vragen over duurzame oplossingen voor hun woning of bedrijf. Ook is er in de gemeenten Heumen mogelijkheid tot een duurzaamheidslening.
Energiecoöperatie Heumen
Inwoners van Heumen richtten in 2019 Energiecoöperatie Heumen op. De coöperatie wil zeggenschap voor Heumenaren in de duurzame energieprojecten die in de gemeente op stapel staan. Hierbij kan men denken aan windmolens langs de A73 of een waterkrachtcentrale bij de stuw in Grave.
Zonnepanelen op de Radboudboerderij
Veel inwoners van gemeente Heumen hebben al zonnepanelen op hun dak geïnstalleerd. Energiecoöperatie Heumen wil een stap extra zetten door zonnepanelen grootschaliger te plaatsen. Zoals op het dak van de Radboudboerderij. Daar is plaats voor 700 panelen. Dit levert energie op voor zo’n 50 huishoudens. Radboud UMC wil graag meewerken en onderzoekt de mogelijkheden.
Windmolens naast de A73
Ook wil de Energiecoöperatie graag windmolens realiseren naast de A73. Maar alleen mét draagvlak van omwonenden en in een vorm waardoor de windmolens van en voor burgers zijn. Vanwege de impact op de omgeving en de kostbare investeringen is dit nog geen gelopen race.
Waterkrachtcentrale Nederasselt
Energiecoöperatie Heumen heeft de ambitie om te participeren in de waterkrachtcentrale in de oude sluis in de Maas bij Nederasselt. Een mooi gezamenlijk project van de burgercoöperaties in Grave en Heumen, de beide gemeentes, Rijkswaterstaat en de begeleidende organisaties Wiek-II en ingenieursbureau Haskoning. Voor de duur van acht tot tien jaar kunnen we de waterkracht in de oude, ongebruikte stuw benutten. Dit levert energie op voor 1000 huishoudens, plus expertise voor een veel grotere waterkrachtcentrale wanneer de gehele stuw in 2030 vervangen wordt. Sportvisserij Nederland bedacht een oplossing om vissterfte in de centrale tegen te gaan: een schuin geplaatst rooster voor de waterinlaat dat het inzwemmen van vissen voorkomt. Haskoning en Wiek-II nemen deze suggestie mee in de projectplannen. Aan de vergunning voor de waterkrachtcentrale wordt gewerkt.
Over ons
Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!
Wat we samen al doen
Benieuwd wat Heumen op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.