Gemeente Duiven heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Duiven. Op deze pagina lees je wat er in de gemeente Duiven doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

Wat we samen in Duiven al doen

Trots op onze gemeente

Meeste duurzame energie per inwoner

De gemeente Duiven is goed op weg. Volgens wethouder Gemma Tiedink wekt de gemeente per inwoner de meeste duurzame energie op van de provincie Gelderland. Toch zijn nog wel wat stappen nodig om helemaal duurzaam te worden en de toekomst voor deze en de volgende generatie veilig te stellen. Als inwoner van Duiven kun je bijdragen, door je huis, tuin of bedrijf aan te pakken.

Energieloket

Om je te helpen heeft de gemeente het energieloket Samen1Nergie ingericht. Via een website en sociale media krijg je tips voor energiebesparing en duurzame energie. Je vindt informatie over financiering en subsidies die je kunt krijgen en ziet welke mooie initiatieven Duiven al heeft. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij de energiecoach. Die helpt je inzicht te krijgen in je energieverbruik en waar je kunt besparen. Dat is gunstig voor het milieu en voor je portemonnee, want energie besparen betekent geld besparen.

Circulaire economie

Ook ondernemers in Duiven dragen een steentje bij aan de lokale energietransitie. Een voorbeeld is het circulaire kantoor van Alliander. Het pand is energiepositief, wat betekent dat het energie levert. Meer dan tachtig procent van de materialen in het kantoor is hergebruikt. Een voorbeeld voor de rest van Nederland.

Vooruitstrevend is het plan voor het voormalige fabrieksterrein Emptepol langs de IJssel, op de grens tussen gemeente Westervoort en Duiven. De gemeente ziet dit als een geschikte plek voor kleinschalige opwek van energie. Wiek-II – ontwikkelaar van duurzame energie – ziet meer mogelijkheden. Naast opwek van energie uit wind en/of zon is het terrein geschikt om – verantwoorde – biomassa te maken uit algen en olifantsgras. Emptepol zou in de toekomst zelfs een voorbeeld kunnen worden voor de rest van de regio; een plek waar iedereen van dichtbij kan ervaren hoe de circulaire economie eruit ziet.

Een belangrijk deel van de duurzame energie in Duiven komt sinds 2011 van de vier windmolens in de Duivense broek, bij de snelweg A12. Het windpark wekt jaarlijks duurzame energie op voor zo’n 5.000 huishoudens. De gemeente ziet meer kansen voor de opwek van wind- en zonne-energie in deze buurt. Elke gemeente moet voor de Regionale Energie Strategie bepalen waar ze duurzame energie wil opwekken. De gemeenteraad van Duiven noemt het bedrijventerrein Innofase-Centerpoort als mogelijke plek voor meer windmolens en voor de opwek van zonne-energie.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we Duiven groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Duiven op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.