24-05-2018

Gemeente Druten: energie & duurzaamheid

Gemeente Druten heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Druten. Op deze pagina lees je wat er de gemeente Druten doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

De energietransitie in Gemeente Druten

Samen met 17 andere gemeente vormt Druten Regio Arnhem Nijmegen. Als gemeente ben je een belangrijke schakel in de energietransitie: of het nu gaat om het realiseren van grote energieprojecten, of het creëren van draagvlak onder burgers. Grote én kleine projecten. Als gemeente heb je invloed op zonnedaken, zonneparken en windparken. Benieuwd wat Druten doet om Regio Arnhem Nijmegen groener te maken?

Trots op onze gemeente

Routekaart Druten Energieneutraal 2040

In 2018 heeft de gemeente de Routekaart Energieneutraal Druten 2040 vastgesteld. Om de doelstelling te halen zet de gemeente vooral in op het besparen van energie, het aardgasloos bouwen en het gebruik maken van duurzame energiebronnen.

Loket Duurzaam Wonen

Inwoners die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning kunnen terecht bij het Loket Duurzaam Wonen. Bij het loket kun je een persoonlijk advies krijgen. Dit kan een plan zijn dat alleen geldt voor je eigen woning, maar het kan ook gaan om een groter (buurt)project waarbij je als woningeigenaar kan aansluiten.

Zon en nog eens zon

Druten ziet voorlopig af van het opwekken van windenergie binnen de gemeentegrenzen, maar wil de komende jaar wel flink investeren in zonnevelden. In de Routekaart is de ambitie opgenomen om 50 hectare aan zonneparken te bouwen. In 2020 werd bekend dat daar nog eens 30 hectare bij komt. Daarvoor heeft Druten haar zogeheten zonnevisie opgesteld: een plan om de komende jaren maar liefst tachtig hectare aan panelen neer te leggen. Verschillende zonnevelden zijn inmiddels in voorbereiding, onder meer langs de Maas en Waalweg. In 2020 stemde de lokale politiek in met het plan om het grootste drijvende zonnepark buiten China te bouwen op de plas Uivermeertjes. De panelen moeten samen ruim 7000 huishoudens kunnen voorzien van duurzame energie. In 2021 start de aanleg van het zonnepark.

Gebiedscoöperaties

Sinds 2019 zijn in gemeente Druten twee gebiedscoöperaties actief. Dit zijn Vitaal West Maas en Waal en Vitaal Druten. Deze gebiedscoöperaties zetten zich in om bij wind- en zonprojecten de regie in lokale handen te houden en te zorgen dat de opbrengsten zoveel mogelijk terugkomen in de lokale gemeenschap.

Zonneweide Larendeel

Een van de projecten die Vitaal Druten samen met de initatiefnemers ontwikkelt is Zonneweide Larendeel, ten zuiden van de Maas en Waalweg, ter hoogte van Afferden. Initiatiefnemers van dit zonnepark van zo’n 26 hectare zijn de grondeigenaren en Green Trust, een Gelderse specialist in de ontwikkeling van zon- en windenergie. De gemeente heeft Zonneweide Larendeel aangewezen als een van de pilots om lokaal duurzame energie op te wekken. Via Vitaal Druten kunnen inwoners uit Druten en omgeving meepraten over de inrichting van het de zonneweide en manieren waarop de omgeving kan profiteren van het project. Het is de bedoeling dat 75% van het project in handen komt van lokale ondernemers en Vitaal Druten.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Druten op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.

Sluit bericht

Bekijk bericht

Platform voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie

Burgers Geven Energie is de plek voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie. Verspreid over de regio zijn verschillende groepen burgers bezig met het realiseren van duurzame energieprojecten. Deze burgers zullen in 2023 alle stroom leveren voor 17 gemeenten in de regio Arnhem – Nijmegen. Op die manier kunnen de gemeenten hun eigen gebouwen en bijvoorbeeld straatverlichting voorzien van groene stroom opgewekt door burgers. Lees hier meer over op onze pagina over duurzame energietransitie in de regio Arnhem – Nijmegen

Jij kan ook zo’n burger zijn, wil je samen met andere duurzame energie opwekken? Bekijk onze uitleg Energiecoöperatie oprichten in 5 stappen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg wat er in je eigen omgeving op stapel staat.

  • Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht