Gemeente Druten heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Druten. Op deze pagina lees je wat er de gemeente Druten doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

Wat we samen in Druten al doen

Trots op onze gemeente

Routekaart Druten Energieneutraal 2040

In 2018 heeft de gemeente de Routekaart Energieneutraal Druten 2040 vastgesteld. Om de doelstelling te halen zet de gemeente vooral in op het besparen van energie, het aardgasloos bouwen en het gebruik maken van duurzame energiebronnen.

Loket Duurzaam Wonen

Inwoners die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning kunnen terecht bij het Loket Duurzaam Wonen. Bij het loket kun je een persoonlijk advies krijgen. Dit kan een plan zijn dat alleen geldt voor je eigen woning, maar het kan ook gaan om een groter (buurt)project waarbij je als woningeigenaar kan aansluiten.

Zon en nog eens zon

Druten ziet voorlopig af van het opwekken van windenergie binnen de gemeentegrenzen, maar wil de komende jaar wel flink investeren in zonnevelden. In de Routekaart is de ambitie opgenomen om 50 hectare aan zonneparken te bouwen. In 2020 werd bekend dat daar nog eens 30 hectare bij komt. Daarvoor heeft Druten haar zogeheten zonnevisie opgesteld: een plan om de komende jaren maar liefst tachtig hectare aan panelen neer te leggen. Verschillende zonnevelden zijn inmiddels in voorbereiding, onder meer langs de Maas en Waalweg. In 2021 heeft ontwikkelaar GroenLeven het grootste drijvende zonnepark buiten China gerealiseerd op de plas Uivermeertjes. De panelen wekken samen voor ruim 8000 huishoudens duurzame energie op.

Gebiedscoöperaties

In gemeente Druten zijn twee gebiedscoöperaties actief. Dit zijn Vitaal West Maas en Waal en Vitaal Druten. Deze gebiedscoöperaties zetten zich in om bij wind- en zonprojecten de regie in lokale handen te houden en te zorgen dat de opbrengsten zoveel mogelijk terugkomen in de lokale gemeenschap.

Zonneweide Larendeel

Een van de projecten die Vitaal Druten samen met de initatiefnemers ontwikkelt is Zonneweide Larendeel, ten zuiden van de Maas en Waalweg, ter hoogte van Afferden. Initiatiefnemers van dit zonnepark van zo’n 26 hectare zijn de grondeigenaren en Green Trust, een Gelderse specialist in de ontwikkeling van zon- en windenergie. Via Vitaal Druten kunnen inwoners uit Druten en omgeving meepraten over de inrichting van het de zonneweide en manieren waarop de omgeving kan profiteren van het project. Het is de bedoeling dat 75% van het project in handen komt van lokale ondernemers en Vitaal Druten. In 2021 lopen de procedures voor de vergunning.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Druten op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.