24-05-2018

Gemeente Beuningen: energie & duurzaamheid

Gemeente Beuningen heeft duurzame ambities. De energietransitie is een onderwerp dat leeft. Wil jij jouw gemeente naar een groener niveau tillen? Je samen met je buurtbewoners hard maken voor een duurzame toekomst? Mooi dan dat je er bent, bij ons netwerk Burgers Geven Energie. Wij zijn een energie-community waar inwoners van de regio Arnhem Nijmegen elkaar vinden en versterken. Een van de gemeenten in onze regio is Beuningen. Op deze pagina lees je wat er in de gemeente Beuningen doet op het gebied van energie en duurzaamheid. En hoe jij daaraan kunt bijdragen.

De energietransitie in Gemeente Beuningen

Samen met 17 andere gemeenten vormt Beuningen de Regio Arnhem Nijmegen. Als gemeente ben je een belangrijke schakel in de energietransitie: of het nu gaat om het realiseren van grote energieprojecten, of het creëren van draagvlak onder burgers. Grote én kleine projecten. Als gemeente heb je invloed op zonnedaken, zonneparken en windparken. De volledige energiebehoefte van een plaats. Benieuwd wat Beuningen doet om Regio Arnhem Nijmegen groener te maken?

Trots op onze gemeente

De gemeente Beuningen zet zich in voor lokale duurzaamheid. In 2040 wil de gemeente energieneutraal zijn: alle energie die wordt verbruikt, door burgers en bedrijven, moet worden opgewekt in Beuningen. Om dit te realiseren heeft de gemeente een plan opgesteld, de Energievisie. Hierin staat hoe Beuningen duurzaam wil worden en de lokale energietransitie vorm wil geven. Het plan is de oogst van een lange reeks gesprekken met inwoners en het lokale bedrijfsleven.

Wind- en zonne-energie

Een belangrijke bijdrage moet komen van vijf windmolens langs de snelweg A73 en A50. De Energiecoöperatie Energie Voor Vier, een initiatief van inwoners uit Beuningen wil mede-eigenaar worden van het windproject.

Verder zet Beuningen in op zonne-energie. In het kommengebied (boerengrond langs de snelweg A73) komen vier grote zonneparken van elk 10 hectare. De zonneparken moeten aan strenge voorwaarden voldoen, die zijn beschreven in de Selectieleidraad zonneparken kommengebied. Een voorwaarde is dat het park goed wordt ingepast in het landschap. Ook moeten inwoners van Beuningen mee kunnen doen.

Energiebesparing

Als inwoner of ondernemer in Beuningen kun je ook helpen om de gemeente duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door lid te worden van een energiecoöperatie. Maar je kunt meer doen. Zet in op energiebesparing of wek je eigen energie op, met zonnepanelen op het dak van je huis of je bedrijf. Voor deze maatregelen kun je tegen een gunstige rente, geld lenen bij de gemeente. Ga voor advies naar het energieloket.

Bedrijven kunnen meedoen aan de energie-estafette. In een reeks bijeenkomsten krijgen ondernemers advies en informatie over energiebesparende maatregelen. Bedrijven die al goed bezig zijn delen hun ervaringen. Een uniek voorbeeld is de afvalenergiecentrale ARN. De centrale werkt energie op door huishoudelijk afval, dat niet kan worden hergebruikt, te verbranden. Dit heeft veel voordelen. Er worden minder fossiele brandstoffen gebruikt en de afvalberg wordt kleiner. De warmte die vrijkomt bij de verbanding wordt gebruikt voor de productie van elektriciteit en warmte voor huizen in de Waalsprong bij Nijmegen. Daarmee loopt Beuningen voorop in Nederland.

Over ons

Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!

Wat we samen al doen

Benieuwd wat Beuningen op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.

Sluit bericht

Bekijk bericht

Platform voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie

Burgers Geven Energie is de plek voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een duurzame energietransitie. Verspreid over de regio zijn verschillende groepen burgers bezig met het realiseren van duurzame energieprojecten. Deze burgers zullen in 2023 alle stroom leveren voor 17 gemeenten in de regio Arnhem – Nijmegen. Op die manier kunnen de gemeenten hun eigen gebouwen en bijvoorbeeld straatverlichting voorzien van groene stroom opgewekt door burgers. Lees hier meer over op onze pagina over duurzame energietransitie in de regio Arnhem – Nijmegen

Jij kan ook zo’n burger zijn, wil je samen met andere duurzame energie opwekken? Bekijk onze uitleg Energiecoöperatie oprichten in 5 stappen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg wat er in je eigen omgeving op stapel staat.

  • Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht