Trots op onze Gemeente
In Berg en Dal staat duurzaamheid hoog op de agenda. In de Energievisie 2017-2020 staat wat de gemeente op het gebied van energie doet. Om duurzame energie op te wekken zet de gemeente vooral in op zon. Zonnepanelen dus, op veel verschillende plekken en daken. Omdat kleinschalige opwek niet genoeg is om de klimaatdoelen te halen wil de gemeente ook lokaal grootschalige energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnevelden en windmolens. Samen met inwoners legt de gemeente in een Kansenkaart Duurzame Energie vast welke plekken hiervoor het meest geschikt zijn. De gemeente wil niet alleen roepen, maar vooral ook doen. Daarom is er een Actieplan Duurzaamheid vastgesteld waarin staat hoe de gemeente samen met inwoners werk wil maken van een duurzaam Berg en Dal. ‘We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid, zonder draagvlak begin je niets’, zegt wethouder Nelson Verheul in een interview met Burgers Geven Energie.
Een aantal proefprojecten voor zonnevelden ligt bij de gemeente onder de loep. Meteen in het oog springt het plan voor een megazonnepark tussen Leuth, Kekerdom en Millingen aan de Rijn. Regionale partijen willen hier een zonneveld van zo’n 100 hectare ontwikkelen met aandacht voor groen en natuur. Het plan stuit op enthousiasme, maar ook op verzet van inwoners, die zich hebben verenigd in Duurzame Energie Berg en Dal. Najaar 2020 gaf de gemeenteraad voorlopig groen licht om de plannen verder uit werken.
Ook Wiek-II werkt aan een zonneveld in de gemeente Berg en Dal, maar dan een stuk kleinschaliger. Het gaat om een dorpszonnepark in Millingen aan de Rijn van zo’n 5,7 hectare. Wiek-II trekt vanaf het prille begin op met omwonenden en grondeigenaren om de plannen vorm te geven. Millingenaren worden actief bij de plannen betrokken en krijgen zeggenschap, bijvoorbeeld over de vorm van het zonnepark. Ook is het de bedoeling dat inwoners straks financieel kunnen participeren en mede-eigenaar worden.
Berg en Dal heeft een eigen energiecoöperatie. Via energiecoöperatie Energierijck kunnen inwoners van de gemeente Berg en Dal samen investeren in zonnepanelen op beschikbare daken. De coöperatie heeft in een paar jaar tijd vier zonnedaken gerealiseerd, onder meer op zwembad de Lubert in Groesbeek.
Over ons
Burgers Geven Energie is één van de partijen die zich inzet in de energietransitie in Regio Arnhem Nijmegen. Het is ons persoonlijke doel om burgers te betrekken in de energietransitie. We vragen je mee te doen, te participeren. In onze community kunnen mensen elkaar ontmoeten en helpen. Dit kan door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, mee te denken over projecten, of door lid te worden en te investeren in één van onze initiatieven. Samen maken we onze omgeving groen!
Wat we samen al doen
Benieuwd wat Berg en Dal op dit moment doet op het gebied van duurzame energie? Wil je graag meedoen of je eigen initiatief delen? Blijf via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen, projecten en nieuwe initiatieven. Wij nodigen je heel graag uit om mee te praten en mee te denken, want samen kom je verder dan alleen. Laat een berichtje achter voor onze redactie. Hopelijk horen we je snel.