Samen met inwoners energie inkopen en opwekken. Dat is wat coöperatie WatBeters doet in de gemeente Overbetuwe. ‘Hiermee kunnen we veel geld besparen en onze dorpen duurzamer en sterker maken’, zegt oprichter Ingrid Miltenburg. ‘We willen méér regie over onze eigen energie.’ De coöperatie heeft inmiddels twee zonneprojecten in Heteren in beheer. Op 4 februari start WatBeters met een nieuwe campagne voor nog méér zonnedaken, nu in de andere dorpen van Overbetuwe.

Zonnedaken voor bewoners

WatBeters voor Overbetuwe is de eerste lokale coöperatie van de landelijke WatBeters. Deze organisatie ondersteunt burgerinitiatieven die zelf duurzame energie willen opwekken, bijvoorbeeld met het opzetten van een ledenwerfcampagne. Ingrid: ‘Gemeente Overbetuwe wilde dit soort initiatieven stimuleren. WatBeters heeft daarop een zonneproject opgezet op het dak van de brede school in Heteren. In de dorpen Heteren, Driel en Randwijk hebben we campagne gevoerd. Er bleek onder inwoners veel belangstelling te zijn om mee te doen. Een tweede succesvolle campagne volgde, dit keer voor een zonnedak op het dak van het lokale verhuisbedrijf. ‘Beide daken liggen nu vol met zonnepanelen.’

Voordelen

De panelen zijn eigendom van inwoners, die samen lid zijn van de lokale WatBeters. Meedoen heeft veel voordelen volgens Ingrid: ‘Het levert een flinke korting op je energiebelasting op. Ook draag je bij aan de verduurzaming van je eigen omgeving. En heel belangrijk: de inkomsten van de verkoop van de stroom komen terug in de coöperatie. Leden beslissen hoe we dit het best in de lokale gemeenschap investeren. Wel hebben we afgesproken dat het geld bestemd is voor nieuwe duurzaamheids- en leefbaarheidsinitiatieven.’

Nieuwe campagne

WatBeters timmert verder aan de weg. Op 4 februari start een nieuwe campagne voor meerdere zonneprojecten, dit keer voor inwoners van de overige dorpen in de gemeente Overbetuwe. Belangstellenden kunnen zich vrijblijvend bij de coöperatie aansluiten. ‘We gaan ervanuit dat ook nu het enthousiasme weer groot zal zijn’, vertelt Ingrid: ‘Onze ervaring is dat veel mensen willen investeren in zonnepanelen, maar niet altijd op hun eigen dak.’ WatBeters is voor het nieuwe project momenteel nog naar een geschikt dak op zoek.

Toekomst

Het zelf opwekken van energie wil Wat WatBeters combineren met het samen, goedkoper, inkopen van gas en stroom. ‘Zo slaan we twee vliegen in een klap. We besparen geld én we zorgen voor inkomsten die bestemd zijn voor onze dorpen. Hoe mooi zou het zijn als we in de toekomst ons eigen energiebedrijf kunnen opzetten en zo zelf de baas worden over onze energie. Maar hiervoor hebben we véél mensen nodig die meedoen.’ Alvast je support uitspreken voor de plannen van WatBeters? Dat kan: schrijf je in op www.watbeters.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *