Tess zoekt het uit: Energie uit de zon, hoe werkt het?

We kennen de zon als die gele ster die ons licht, warmte en vitamine D geeft. Die onze huid een teint donkerder maakt. Maar de zon geeft ons ons nog veel meer dan dat, namelijk zonne-energie. De warmte en het licht dat van de zon afkomt, vangen wij op door middel van zonnepanelen of zonneboilers. Hierdoor kunnen we haar krachten omzetten in elektrische energie en warmte. De energie van de zon is onuitputtelijk, milieuvriendelijk en gratis.

Zonne-energie voor warmte en elektriciteit

Het licht van de zon kan omgezet worden in elektriciteit, hiervoor hebben we zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan uit een verzameling van zonnecellen die de energie van de zon omzetten in elektriciteit. Daarbij kan het licht van de zon ook omgezet worden in warmte. De zon kan door middel van een zonneboiler water verwarmen. Dit warme water wordt naar je boiler gepompt, waardoor je het kan gebruiken in je huishouden.

Zonnepanelen en bewolking

Het aantal zonuren in Nederland is – vergeleken met bijvoorbeeld Spanje – minder. Maar dat wij meer wolken aan onze hemel hebben staan, betekent niet dat in Nederland zonnepanelen minder goed werken. Wolken houden maar een bescheiden deel van het zonlicht tegen: het is dus niet nodig dat de zon altijd fel schijnt. En daarbij: wist je dat zonnepanelen beter werken bij lagere temperaturen? Om deze reden hebben zonnepanelen in Nederland een hoger rendement dan in, bijvoorbeeld, Spanje.

Ook met bewolking genereren zonnepanelen energie
Ook met bewolking genereren zonnepanelen energie

Voordelen van zonnepanelen

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zonnepanelen? Met zonnepanelen draag je bij aan een lagere CO2 uitstoot. Daarbij neemt je energierekening af. Natuurlijk, de aanschaf van zonnepanelen zijn niet per se goedkoop. Maar gemiddeld heb je dit na 7 jaar terugverdiend. Zonnepanelen zijn geluidloos, vergen weinig onderhoud en hebben een levensduur van meer dan 40 jaar.

De nadelen van zonne-energie

Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en zonneschijn. Ook aan zonne-energie hangen nadelen. Veel mensen vinden zonnepanelen geen mooi stukje kunst. Als je moet kiezen tussen een groen weiland of een zonnepanelen park, is voor veel mensen de keuze al snel gemaakt. Daarbij moeten zonnepanelen altijd in de perfecte hoek en op de perfecte plek staan. Wanneer je een dak op het zuiden hebt vang je natuurlijk de meeste zon. Zonnepanelen worden dan met een helllingshoek van 35 graden geplaatst. Maar ook een dak op het zuidoosten of zuidwesten kan veel leveren. De panelen worden dan met een hellingshoek van 20 of 60 graden geïnstalleerd. Op die manier leveren ze (bijna) evenveel rendement als een dak op het zuiden.

Voorbeelden van zonneweides

Zoals ik al eerder heb geschreven: er moet iets gebeuren. Zonneparken zijn een enorme kans om beschikbare ruimte te benutten voor de opwekking van duurzame energie. Kijk bijvoorbeeld eens naar Zonnepark de Grift. Hier zijn wij bezig met het realiseren van een groot zonnepark met 14.500-17.000 zonnepanelen. Deze panelen kunnen straks, ieder jaar, in totaal 1250 huishoudens van duurzame energie voorzien.

Een mooi voorbeeld is ook het Zonnepark Reethse Veld. Samen met omwonenden en een landschapsarchitect zorgen we dat het park past in de omgeving. Alle opgewekte stroom van deze projecten blijft in de regio. Mensen uit de buurt kunnen meedenken over de inpassing van het park in de omgeving. Dus: groen weiland of zonnepanelenpark?

Heb je een vraag over duurzame energie en wat jij zelf kunt doen?
Laat het weten. Tess zoekt het graag voor je uit.

Maak kennis met Tess

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *