Tess zoekt het uit: Wind en zonne-energie, twee superkrachten

In de regio Arnhem Nijmegen is een groeiende interesse om actief deel te nemen aan Wind en zonne-energie projecten. Denk hierbij aan het kopen van energie, investeren in een veld of park, of meedenken tijdens het uitwerken van plannen. Dit blijkt uit een enquête van de regio Arnhem Nijmegen. Deze kijk sluit naadloos aan bij de visie van Burgers Geven Energie. Wij werken het liefst samen met de burgers. Op elk niveau in de samenleving. Wij willen omwonenden betrekken bij onze projecten. Dit vergroot het draagvlak, en ja: samen bereik je altijd meer.

Lees hier meer over het onderzoek van de Regio Arnhem Nijmegen over de belangstelling om 1 financieel deel te nemen in zonneparken en windmolenparken. De enquête – uitgevoerd in het kader van de Regionale energiestrategie – laat ook zien dat ruim vijftig procent van de ondervraagden geen bezwaar heeft tegen een zonnepark aan de rand van de eigen woonwijk. Windmolens in de spreekwoordelijke achtertuin? Daar hebben de ondervraagden meer moeite mee.

Wind of zonne-energie, burgers kiezen zonne-energie

Dus, liever zonnepanelen dan windmolenparken. Dat vinden de burgers. We zien ook dat regio’s tegenwoordig vaker kiezen voor zonne-energie dan voor windenergie. Dit komt onder andere door het grote verzet tegen windmolens en doordat de kosten van zonnepanelen tegenwoordig lager liggen. Toch is het niet enkel zonneschijn: de zon is vele malen duurder dan de wind. Dit komt doordat het in Nederland vaker waait dan dat de zon schijnt, en panelen zijn per kilowattuur nog altijd duurder dan een windmolen.

Een combinatie van wind en zon

Een gelijke verdeling tussen zon en wind, dat is de beste optie. Een combinatie van twee superkrachten op één en dezelfde locatie. Een mooi voorbeeld hiervan is zonnepark de Grift 2. Een zonnepark van 7,5 hectare onder de molens van windpark Nijmegen-Betuwe. Vijf windmolens en een zonnecentrale maken samen een nieuw energielandschap. Een plek waar we duurzame energie gaan opwekken en tegelijker tijd de biodiversiteit van het gebied gaan verhogen.

Verkies jij zonne-energie boven windenergie? Laat ons jouw mening weten.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *