Tess zoekt het uit: Samen voor Groene Energie

In 2015 heeft Nederland zijn handtekening gezet onder het klimaatakkoord in Parijs. Om de afspraken uit dit akkoord na te komen zetten we alles op alles om op verschillende manieren duurzame energie op te wekken. Dit doen we het liefst samen: met alle lagen van de samenleving. Op dit moment zijn met name kapitaalkrachtige bedrijven en bewoners met voldoende vermogen hiermee begaan. Onze vraag: hoe kunnen ook mensen met minder vermogen zich inzetten in de energietransitie?

Participeren zonder vermogen

Burgers Geven Energie zet zich in om burgers te betrekken bij lokale projecten. Zij mogen meedenken, hebben inspraak of kunnen financieel participeren. Voor dit laatste heeft – vanzelfsprekend – niet iedereen de middelen. Er is veel geld nodig voor het realiseren van energieprojecten en het gaat niet zonder risico’s. Er zijn verschillende manieren om te stimuleren dat ook burgers met minder vermogen financieel mee kunnen doen. Zo zijn er provinciale fondsen, slimme leningen en de postcoderoosregeling.

Energie-opbrengst naar omwonenden

Naast grote projecten, zoals het realiseren van zonne- en windparken, kunnen burgers ook op huisniveau aan de slag: denk aan zonnepanelen, slimme isolatie of een warmtepomp. Relatief kleine aanpassingen met een grote impact. Maar ook voor dit soort aanpassingen is vermogen nodig.

In West Brabant hebben ze mooi op deze situatie ingespeeld met het project “Energie A16’. De Provincie werkt aan een plan voor 28 windturbines, die naar verwachting in 2021 worden gebouwd. Voor deze windturbines hebben zij de ‘Burenregeling A16’ opgezet. De Burenregeling is een vergoeding om je woning te verduurzamen, bijvoorbeeld met extra isolatie, (drie)dubbel glas, zonnepanelen of een warmtepomp. De ontwikkelaars van de windmolens betalen jaarlijks € 0,50 per MWh opgewekte stroom om de Burenregeling te financieren. Gemiddeld levert dit 170.000 euro per jaar voor ongeveer 160 huishoudens. Deze huishoudens krijgen een energiescan en maatwerkadvies over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. Iedereen een gelijke kans.

Energie voor iedereen bereikbaar

In Nederland hebben ongeveer 700.000 huishoudens moeite om hun energierekening te betalen. Investeren in duurzaamheid is voor hen om deze reden al helemaal geen optie. Hoe houden we energie bereikbaar voor iedereen? De bestrijding van armoede en de energietransitie kunnen mooi gecombineerd worden, door opbrengsten uit een wind- of zonneproject in te zetten voor mensen die onder de armoedegrens leven. De Stichting Energiebank Nederland is één van de organisaties die zich inzet voor groene energie voor iedereen.

Samen moeten we het doen. Samen voor groene energie. Samen met kapitaalkrachtige organisaties, samen met gemeenten, samen met inwoners. Duurzame energie voor iedereen.

Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan de brochure Duurzame Energie voor Iedereen van de Natuur en Milieufederaties.

Heb je een goed idee om meer bewoners te betrekken bij de energietransitie? Laat het weten in de reacties.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *