Energie Samen organiseert op 2 maart een avond in Wijchen over het lokaal ontwikkelen van windmolens. Tot nu toe was in Wijchen niet veel mogelijk door lokale regels, maar dit zou de komende tijd wel eens kunnen veranderen. Goed nieuws voor het klimaat want windmolens zijn een van de meest efficiënte manieren om duurzame energie te maken en Nederland heeft er veel van nodig, naast windmolens op zee en zonnepanelen.

Windcoöperatie voor Wijchen

Energie Samen is de landelijke vereniging van energiecoöperaties en heeft het initiatief gestart om ook in Wijchen een windcoöperatie op te richten. Er is al een coöperatie voor zonne-energieprojecten. Lokale ondernemers zetten zich sinds 2014 met Wind in Wijchen in voor eigen windmolens.

De avond is bedoeld voor mensen die duurzame energie een warm hart toedragen maar het ook belangrijk vinden dat windprojecten lokaal ontwikkeld worden en er een eerlijke verdeling van lusten en lasten met de omgeving wordt afgesproken. Het is dan goed om in een vroeg stadium betrokken te zijn.

Gerlach Velthoven, die eerder in Geldermalsen een windcoöperatie oprichtte, leidt de bijeenkomst. In Geldermalsen worden op dit moment 14 molens gebouwd waarvan de helft in eigendom is van burgerwindcoöperatie Betuwewind. Een belangrijk deel van de opbrengsten vloeit zo terug naar de gemeenschap.

Praktische info

Aanmelden: mail Gerlach.velthoven@energiesamenrivierenland.nl
Plaats: Wijkcentrum Wijchen Zuid, Zuiderpoort 56 WIJCHEN

Leestip

Lees meer over het initiatief van Wind in Wijchen voor windmolens naast bedrijventerrein Bijsterhuizen. De organisatie streeft naar brede participatie van burgers en bedrijven uit de gemeente.